3 מיליון שקל שהם 10% מן הבונוסים של בכירי בנק הפועלים הם יותר מדי; 3 מיליון שקל שהם 5% מן הבונוסים - בעבר ובעתיד - הם סכום סביר. כך עולה ממהלך שנעשה בבנק הפועלים כדי לשלם את שכר הטרחה של עורכי הדין יוקי שמש ועמית מנור, התובעים בתביעה הנגזרת להחזרת הבונוסים של בכירי בנק הפועלים.
כחלק מן המשא ומתן דרשו שמש ומנור 10% מגובה ההחזר של הבונוסים לבנק. שכר הטרחה שנדרש נע בין 2.6 מיליון שקל ל-3.5 מיליון שקל, או כפי שפורסם השבוע ב-TheMarker, כ-3 מיליון שקל.
בנק הפועלים התנגד לשכר טרחה זה, בטענה ש-10% הם שיעור גבוה מדי שיעורר תרעומת ציבורית ולא יאושר על ידי בית המשפט. התביעה הנגזרת הוגשה לפני שלושה חודשים בלבד, ההליכים במסגרתה למעשה לא החלו ואפילו כתב הגנה לא הוגש, והמאמץ של מנור ושמש לא היתה משמעותי. למעשה, פריצת הדרך בנכונות בכירי הבנק להשיב את הכספים הושגה באמצעות רשות ניירות ערך והיו"ר משה טרי, ולא על ידי עורכי הדין התובעים.
כחלק מהסכם הפשרה שנחתם אתמול זכו עורכי הדין לשכר טרחה של 3 מיליון שקל - שכר גבוה ביותר, במיוחד לאור ההשקעה המינימלית בתיק ומשכו הקצר. כדי להכשיר את השכר מבחינה ציבורית, הוחלט להפחית את שיעורו מכלל העסקה. תוצאה זו הושגה בפשטות על ידי הרחבת ההחזר הכספי שבכירי הבנק כביכול החזירו - נקבע כי הסכם הפשרה יכלול ויתור עתידי של המנהלים על בונוסים שייגזרו מהכנסות ממכירות כפויות על פי דו"ח ועדת בכר - ויתור שבכירי הבנק הודיעו עליו מראש וממילא, ללא קשר להסכם הפשרה. הוויתור התיאורטי העתידי נאמד בגובה מינימלי של 50 מיליון שקל, ויכול להגיע עד 70 מיליון שקל. בהינתן סכומים אלה, שכר טרחה בסך 3 מיליון שקל מהווה רק 5% ומטה מההחזר הכולל, ולא 10%. כל זאת, כאשר בפועל ההחזר האמיתי הוא 26 מיליון שקל בלבד.
שכר הטרחה שישולם לשמש ולמנור לבסוף תואם בדיוק את זה שנדרש מלכתחילה, אלא שבאחוזים, מתוך העסקה המנופחת, ניתן להציגו מבחינה תדמיתית כ-5% בלבד מכלל ההחזר. התובע בתביעה הנגזרת עצמו, בעל המניות בבנק שלום ושדי, יזכה לתשלום נוסף בסך 400 אלף שקל. כל הסכומים הללו מחכים עדיין לאישורו של בית המשפט.
תחשיב הבונוסים של בכירי הפועלים נופח כדי להצדיק את שכר הטרחה הגבוה
ארנון בן-יאיר
6.10.2006 / 8:25
שכר הטרחה שישולם לעורכי הדין של בכירי הבנק מגיע ל-3 מיליון ש'