קבוצת הראל בוחנת השתתפות במימון הפרויקט מנהרות הכרמל ואף כניסה לפרויקט כמשקיעה, כך חשף הבוקר יו"ר קבוצת הראל, יאיר המבורגר. המנהרות - שאורכן 4.7 קילומטרים - יהיו הארוכות ביותר בישראל. עלות הפרויקט כולו נאמדת בכ-1.2 מיליארד שקל.
הפרויקט כולל סלילת כביש דו-מסלולי בשני כיוונים באורך של 6.5 ק"מ, מהם 4.7 ק"מ במנהרות שיחצו את רכס הכרמל מהכניסה הצפונית-מזרחית לחיפה (סמוך לצומת הצ'ק פוסט), ועד לכניסה הדרומית-מערבית לעיר (סמוך למרכז הירידים). על פי ההערכות, אם העבודות יחלו כמתוכנן, בעוד שבועות ספורים, יושלם הפרויקט עד סוף 2009.
את הפרויקט מבצעת קבוצת כרמלטון, המוחזקת בחלקים שווים על ידי קבוצת שיכון ובינוי וחברת אשטרום. לפי שעה לא גובשה חבילת המימון הסופית לפרויקט, ועל פי הערכות הראל אינה הגוף המוסדי היחיד הבוחן את מימונו. לאחרונה החלו הגופים המוסדיים להעמיק את כניסתם לתחום מימון התשתיות, שכן הוא מהווה עבורם השקעה נוחה ובטוחה יחסית לתקופות ארוכות שמפזרות את תיקיהם.
כביש הרוחב 431 הוא הדוגמה הבולטת שבהן, לו גובשה חבילת מימון לטווח ארוך על ידי קבוצת גופים מוסדיים יחד עם קונסורציום בנקים. הגופים המוסדיים נוטלים על עצמם את המימון ארוך הטווח לעומת המערכת הבנקאית שמעדיפה מימון קצר טווח. בעבר העמיד בנק דיסקונט את המימון לפרויקט, אך הוא נקלע לסכסוך משפטי מול המדינה וחוזה הזיכיון, בכלל זה הסגירה הפיננסית מול המדינה, בוצע מחדש.
לדברי מנהל השקעות ריאליות בקבוצת הראל, אייל דה-פאו, מדובר בבחינה ראשונית של כניסה למימון הפרויקט ועדיין מוקדם לדבר על שותפת בבעולות אך גם אפשרות זו נבחנת.
הראל בוחנת מימון וכניסה לפרויקט מנהרות הכרמל
שרון קדמי
16.10.2006 / 15:30