וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

תיבחן האפשרות להאריך את מסדרון התשתיות בין טורקיה וישראל עד למצרים

שרון קדמי

23.10.2006 / 14:33

אם אכן תתממש התוכנית השאפתנית להוביל לישראל יגיע גז טבעי מרוסיה דרך טורקיה, למצרים



פרויקט הענק של מסדרון התשתיות בין ישראל לטורקיה עשוי לשמש גם את מצרים, כך נבחן בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בפגישה שהתקיימה בקהיר בין שר התשתיות, בנימין בן אליעזר לבין שר האנרגיה המצרי, סאמח פהאמי. בפגישה הועלתה האפשרות כי בעתיד, אם אכן תתממש התוכנית השאפתנית להוביל לישראל יגיע גז טבעי מרוסיה באמצעות צינור דרך טורקיה, יוזרם הגז גם למצרים בתשתית שתוקם בין המדינות. חלקו של הגז הרוסי ישמש לצרכיה של ישראל והיתרה תוזרם דרומה בצינור לאל-עריש, משם למתקני הנזלת הגז הממוקמים בדלתה של הנילוס ומשם הוא ישווק במצב נוזלי (LNG) לשאר העולם.



מסדרון התשתיות בין המדינות אמור לכלול צינורות וכבלים להעברת נפט, גז טבעי, מים וחשמל. סקרי ההיתכנות להקמת מסדרון התשתיות יבחנו היבטים כלכליים, הנדסיים, תכנוניים ואחרים. על פי התוכנית וההבנות שהושגו עד עתה, תחילתו של המסדרון באזור ג'ייהאן בדרום מזרח טורקיה במפרץ איקסנדרון. משם ייצאו ארבע קווי תשתית לאזור חיפה - נפט, גז טבעי, מים וחשמל. המטרה היא לרכז באזור אחד נקודת יציאה למקורות אנרגיה מהאזור כולו - רוסיה, מדינות חבר העמים לשעבר, איראן ועיראק.



בתחום הגז הטבעי מתכננת ממשלת טורקיה להניח צינור גז טבעי מהעיר סמסון על חוף הים השחור בצפון מערב טורקיה, עד לג'ייהאן. לאיזור סמסון מגיע כבר עתה צינור הגז הרוסי-איטלקי-טורקי (BlueStream) המוביל גז ממאגרי חברת הענק הרוסית גזפרום. המטרה הסופית היא לבנות באיזור ג'ייהאן מפעלי הנזלה של גז טבעי, ובכך להובילו הלאה בצורה נוזלית (LNG) בים או בצינור לכיוון ישראל. הנזלת הגז תאפשר לטורקיה למכור את הגז הרוסי
הלאה.



איזור נמל Yumurtalik שבג'ייהאן מסתמן כמרכז תשתיות איזורי. אל הנמל אליו מתוכנן להגיע קו הגז הטבעי מסמסון, מגיע כיום צינור הנפט החשוב באיזור ואחד החשובים בעולם, ה-BTC. צינור שאורכו כ-1,700 ק"מ, הארוך בעולם, מקשר את הים הכספי על מאגרי הנפט האדירים שלו מבירת אזירבאייג'אן, באקו דרך בירת גרוזיה, טביליסי ועד ג'ייהאן.



על פי ההבנות, טורקיה וישראל יקדמו גם את רעיון הנחת צינור הנפט, כך שהנפט יגיע לחיפה ומשם לאשקלון. משם דרך מתקני קצא"א הנפט יובל למפרץ אילת ומשם למזרח הרחוק והודו.



במשרד התשתיות ציינו, כי בדרך זו עשויה לגדול מהותית כדאיות הקמת הצינור בין טורקיה לישראל שכן כמויות הגז שיוזרמו בו גדולות יותר.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully