"איפה נציגי רשות התחרות" תמהו השבוע חברי כנסת בדיון טעון בוועדת הכלכלה בעקבות הקפצה של 30% בדמי התפעול של חברת המשלוחים וולט. הוועדה התעוררה סוף סוף מרעש קריאות צרכנים להחרים את החברה.
נציגי רשות התחרות שנעדרו מהדיון בתירוץ של השתתפות בהלוויה כלשהי נדרשו להסברים בתוך שבוע מדוע המבורגר בהזמנת וולט עולה 70 שקל, שלא לדבר על שווארמה. להערכתי האישית עד שמחירי וולט יטופלו הממשלה תיפול או שהממונה על רשות התחרות תיפול.
וולט אינו המקרה הראשון שבו נושא המחירים החזיריים הוזנח. במשך עשרה חודשים נהנתה אל על מהמצב הביטחוני הרעוע ומביטולי הטיסות שאפשרו להקפיץ תעריפים במאות אחוזים ואיתם את רווחי החברה.
זעקות ה-SOS של הטסים הביאו לתיקון לחוק הגנת הצרכן המגביל העלאת מחירי מוצרי צריכה בזמני חירום. זה אמור היה לסיים גם את עושק הטסים אלא שיישום החוק תלוי בשר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' אבל השניים, הדוגלים בשוק חופשי, הסכימו בפועל לוותר.
מחדל יוקר המחיה התבטא גם במדד המחירים לצרכן לינואר שזינק בשבוע שעבר ב-0.6% כתוצאה מעלייה גורפת של מחירי מזון, פירות, שכר דירה ועוד. מדד הדיור עלה ב-2024 ב-7.3% ואנחנו בחסות המלחמה המתארכת. כבר יותר מ-500 יום אנחנו מקבלים את זה כגזרת גורל.
למען האמת יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (ליכוד) עושה ניסיונות דון קישוט למלחמה בפיגוע אבל הוא לבד במערכה. פעם נציגי היבואנים הבלעדיים מבריזים לישיבה, פעם אחרת נציגי האוצר לא מתייצבים וגם קורה שנציגי רשות התחרות נעלמים. כך נראית התעללות.
המצב כל כך מורכב ומתסכל עד שח"כ ביטן שילם על כך בבריאותו. בדיון מעקב לפני כמה שבועות בנושא גרירת הרגליים של האוצר על איסור העלאת מחירים, הודיע ח"כ ביטן שיגיש הצעה לתקן את החוק ולהוציא את משרד האוצר מהתהליך. האיומים וזעקות השבר לא הועילו.
שום מונופול במשק לא נקנס בהתאם לחוק (קנס של 5% ממחזור המכירות אך עד 10 מיליון שקל) על הפקעת מחירים בזמן מלחמה וכדאי להזכיר שאנחנו עדיין במלחמה. אם ועדת הכלכלה עוד מנסה לעשות משהו, הממשלה ומשרדי הכלכלה והאוצר ברחו מהמערכה.
הם אינם מתרגשים. סוגיית יוקר המחיה רחוקה מהם כרחוק הטיפול בחטופים. כשלא מתייחסים אליה אפילו בסקרים בטלוויזיה או בתקשורת ואם זה המצב אז מה אכפת לממשלה מאיתנו. התוצאות ניכרות בשטח: קבינט יוקר המחייה לא כונס כבר יותר משנה.
לפני כשנתיים הוקמה ועדת יוקר מחיה להפחתת ריכוזיות בשוק המזון והטואלטיקה בראשות שמואל סלבין לשעבר מנכ"ל משרד האוצר. בוועדה חברים ד"ר אבי שמחון יו"ר המועצה הכלכלית, נציגי האוצר והכלכלה ובנק ישראל.
ומה נשאר ממנה? כלום ושום דבר. אחרי עבודה מאומצת גובשו בוועדה שמונה הצעות למלחמה ביוקר המחיה כמו הגבלות על יבואנים עם מחזור ההכנסות גדול מ-330 מיליון שקל בשנה. בפועל הוועדה נתקלה בקיר אטום ורעיונותיה נגנזו.
השבוע פניתי לשמואל סלבין והתעניינתי מה נגמר עם המלצות הוועדה. סלבין, ידיד ותיק ואיכותי הצליח להפתיע אותי: "אודיע לממשלה על פירוק הוועדה. קיבלנו מינוי רשמי ממנה אבל אף אחד לא סופר אותנו. כדי להילחם ביוקר המחייה חייבים לגלות נחרצות ולבצע מהלכים רק דרך חקיקה".
לדבריו "בשם חופש התחרות הממשלה לא מעוניינת להילחם במונופולים כדי להוריד את המחירים. משרדי הממשלה גוררים רגליים ועסוקים בנושאים אחרים. הם אינם מספיק אגרסיביים. אין לי ברירה אלא להחזיר את המנדט ולהביא לפירוק הוועדה".
אז ועדת סלבין מתפרקת, קבינט יוקר המחיה לא מתכנס, את ועדת הכלכלה לא סופרים ושרי האוצר והכלכלה מפזרים דיבורים כמו חול ואין מה לאכול. ולזכור שב-2011 אנשים יצאו לרחובות כי מחיר גביע קוטג' חצה את ה-6 שקלים וצעירים הקימו אוהלים ברוטשילד ת"א בגלל מחירי הדיור.
ממשלת נתניהו מצטיינת בכל כך הרבה מחדלים עד שבלתי אפשרי להחליט באיזה עוולה לבחור כדי להפגין: יש את מחדל החטופים, ויש המלחמה הנמשכת, ויש את הגרירה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית, ויש את המהפכה המשפטית, ויש את הקיטוב החברתי ואי שם בסוף סולם העדיפויות יש גם את יוקר המחיה.
גורל החטופים הוא במקום הראשון לפני כל עוולה אחרת ואין שאלה בכלל. לכן בינתיים נמשיך לסבול, לספוג מחירים יקרים בסופר, להסתבך עם המשכנתא ולהמשיך להצביע לליכוד בבחירות הבאות.