לאחר שאיים בצעדים נגד אוניברסיטאות שלא יגנו על סטודנטים יהודים וכי יאפשרו מחאות אלימות והטרדות בקמפוס, ממשל טראמפ מממש את האיום: אתמול הודיע נשיא ארה"ב על שלילת מימון פדרלי בהיקף של 400 מיליון דולר מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, בטענה שהמוסד הפר את החוקים נגד אפליה בכך שלא נקט צעדים מספקים נגד הפגנות פרו-פלסטיניות שהובילו לאיומים על סטודנטים יהודים.
ההחלטה התקבלה לאחר שכוח המשימה הפדרלי למאבק באנטישמיות, שהוקם על ידי טראמפ וכולל נציגים ממשרדי המשפטים, הבריאות והחינוך, קבע כי האוניברסיטה לא הגנה כראוי על סטודנטים יהודים מפני "אלימות, הפחדות והטרדות אנטישמיות בלתי פוסקות", מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023.
כוח המשימה הפדרלי למאבק באנטישמיות הכריז על ביטול מיידי של מענקים והתקשרויות חוזיות בסך 400 מיליון דולר עם אוניברסיטת קולומביה. בהודעה נמסר כי מדובר ב"סבב הראשון של צעדים, וכי צפויות שלילות נוספות של מימון".
הקיצוץ התקציבי הזה עשוי להיות רק ההתחלה, שכן כוח המשימה הפדרלי הודיע כי הוא בוחן שלילה נוספת של מימון בהיקף 5 מיליארד דולר מאוניברסיטאות שונות שהיו עדות לעלייה באירועים אנטישמיים מאז אוקטובר 2023.
על פי הודעת ממשל טראמפ, אוניברסיטאות נוספות שבהן התרחשו מקרים דומים ייבחנו מקרוב, וצפויים צעדים נוספים אם לא יינקטו אמצעים משמעותיים למיגור האנטישמיות בקמפוסים.
שרת החינוך, לינדה מקמהון, הדגישה כי "אוניברסיטאות חייבות לציית לכל החוקים הפדרליים נגד אפליה אם הן מבקשות לקבל מימון פדרלי. קולומביה נכשלה בכך זמן רב מדי, והגיע הזמן לשים לכך סוף".
השלכת המימון הפדרלי היא רק השלב הראשון בצעדים שהממשל מתכנן לנקוט. כוח המשימה ציין כי הוא ממשיך לבדוק מימון פדרלי נוסף בהיקף של 5 מיליארד דולר שניתן לאוניברסיטת קולומביה ויבחן האם יש לשלול מענקים נוספים.
"זהו רק הצעד הראשון", הצהיר ליאו טרל, ראש כוח המשימה הפדרלי למאבק באנטישמיות. "המסר שלנו ברור: אם אוניברסיטאות לא מגינות על הסטודנטים שלהן ולא עוצרות את ההסתה נגד יהודים - הן יאבדו את הכסף".
בבית הלבן הגיבו לצעד עם פוסט ברשת החברתית X (טוויטר לשעבר) שזכה לתהודה רחבה: "שלום, קולומביה".
SHALOM COLUMBIA: The Trump Admin, led by @USEDgov and the Task Force to Combat Antisemitism (@TheJusticeDept, @HHSGov, & @USGSA), has canceled ~$400M in federal grants to @Columbia over its failure to protect Jewish students from antisemitic harassment. pic.twitter.com/CavoXbhhvx
— The White House (@WhiteHouse) March 7, 2025
השתוללות בקמפוסים
הרקע לדברים הוא כי מאז ה-7/10, קמפוסים ברחבי ארצות הברית הפכו לזירות של הפגנות פרו פלסטיניות ואנטי ישראליות קשות, שבאו לייד ביטוי בין היתר בהטרדת ישראלים ויהודים בקמפוסים.
אוניברסיטת קולומביה בניו יורק הייתה אחת הזירות המרכזיות של ההפגנות, כאשר קבוצות סטודנטים פרו-פלסטינים הקימו באפריל 2024 "עיר אוהלים" בשטח הקמפוס ואף השתלטו על בניין המילטון הול ההיסטורי. המשטרה פינתה את המפגינים בכוח, ועשרות מהם נעצרו.
על פי דו"ח של ועדת החינוך של בית הנבחרים, הנהלת האוניברסיטה כשלה בהתמודדות עם ההתפרעויות ולא נקטה צעדים משמעתיים משמעותיים נגד הסטודנטים שהובילו את ההפגנות. מתוך 22 סטודנטים שנעצרו בעקבות ההשתלטות על המבנה, רובם לא ספגו סנקציות אקדמיות משמעותיות, ורק ארבעה הושעו מהלימודים.
נשיאת האוניברסיטה, מינוש שפיק, התפטרה מתפקידה באוגוסט לאחר עדות שנויה במחלוקת בקונגרס, בה טענה כי סיסמאות פרו-ג'יהאדיות שנשמעו בקמפוס היו "פוגעות" אך לא עלו לרמה של אנטישמיות.
רק בחודש שעבר, שני סטודנטים ממכללת ברנרד (המסונפת לקולומביה) גורשו לאחר שהשתתפו במחאה רעולת פנים שפלשה לכיתת לימוד של היסטוריה ישראלית. המפגינים חילקו עלונים המפארים טרור, שלדברי האוניברסיטה היו העתקים של "פרסומים רשמיים של משרד התקשורת של חמאס".
בספטמבר האחרון פורסם דוח פנימי של אוניברסיטת קולומביה לפי סטודנטים יהודים במקום גורשו מהמעונות שלהם, קיבלו איומים על חייהם, ירקו עליהם, עקבו אחריהם והצמידו אותם לקירות, זאת בעת שבית הספר היוקרתי הפך לבית להפגנות פרו פלסטיניות ומעודדות חמאס. כך עולה מדוח חדש של אוניברסיטת קולומביה אשר נכתב על ידי הצוות שהוקם למאבק באנטישמיות.
הדוח הוא מסמך ארוך בן 91 עמודים הכולל פרטים חדשים ומטרידים על השנאה נגד יהודים וישראלים ועד כמה היא חלחלה במוסד, לסטודנטים וכן לאנשי סגל שהיו מעורבים בתקריות שונות. כך לדוגמה, "סטודנטים תיארו כיצד נדחפו, נדחפו לרצפה, ננזפו על כך שהביעו תמיכה במטרות ציוניות וצפו בדגלי ישראל נשרפים", כתבו מחברי כוח המשימה. "הם סיפרו שראו ציורים של צלבי קרס במעונות שלהם, סטודנטים צועקים קריאות בעד חמאס, ונמנעה מהם גישה למרחבים ציבוריים ולהזדמנויות רק בגלל שהם יהודים או ישראלים".
הדו"ח התבסס על עדויותיהם של קרוב לחמש מאות סטודנטים מקולומביה, וכולל סיפורים אישיים רבים וקשים. בין היתר יהודים הותקפו בעת שכנסו ויצאו מבית הכנסת ואף נתלשו מהם תכשיטים, אחרים סיפרו שירקו עליהם וכי ספגו השמצות אתניות בקמפוס.
סטודנטית אחת, שהיתה מזוזה על דלת חדרה, נאלצה לעזוב את המעונות לאחר שאנשים דפקו על דלתה בלילות באופן עקבי והפריעו לה במכוון.
"אם אוניברסיטאות ימשיכו לאפשר התעללות ואיומים כלפי סטודנטים יהודים - הן ישלמו ביוקר"
בעוד ששלילת המימון נתמכה בעיקר על ידי מחוקקים רפובליקנים, גם דמוקרטים הביעו תמיכה במהלך.
הסנאטור הדמוקרטי ג'ון פטרמן אמר כי הוא תומך בצעד של טראמפ, "משום שאוניברסיטאות לא יכולות להמשיך להתעלם מאנטישמיות ולהרגיש בטוחות עם הכסף שהן מקבלות מהממשל הפדרלי".
במקביל, יו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון, בירך על המהלך: "הממשל של טראמפ שולח מסר ברור: אם אוניברסיטאות ימשיכו לאפשר התעללות ואיומים כלפי סטודנטים יהודים - הן ישלמו על כך ביוקר". עוד הוסיף כי "אוניברסיטאות חייבות להבין שהן לא יכולות להמשיך להעלים עין מהתנכלות לסטודנטים יהודים - ולצפות שהמימון הפדרלי שלהן יישאר ללא פגע".
עם זאת, ההחלטה עוררה התנגדות חריפה מצד מחוקקים דמוקרטים, ובראשם חברי הקונגרס ג'רלד נדלר ואדריאנו אספייאט, שטענו כי ממשל טראמפ "משתמש באנטישמיות כתירוץ למלחמה באקדמיה".
"אם ממשל טראמפ היה באמת מחויב למאבק באנטישמיות, הוא לא היה ממלא את שורותיו באנשים עם דעות אנטישמיות מובהקות", כתבו השניים. לדבריהם, שלילת המימון "לא תגן על סטודנטים יהודים, אלא רק תפגע במחקר ובמדע".
קולומביה בהלם: "מחויבים לפעול להשבת המימון"
בתגובה להודעת ממשל טראמפ, אוניברסיטת קולומביה מסרה כי היא "בוחנת את ההחלטה ומחויבת לפעול להשבת המימון הפדרלי".
דובר האוניברסיטה הדגיש כי "אנו לוקחים את החובות המשפטיות שלנו ברצינות ומחויבים למאבק באנטישמיות ולהבטחת ביטחון הסטודנטים והסגל שלנו". עם זאת, כוח המשימה הפדרלי טען כי הנהלת האוניברסיטה "כשלה בעבר שוב ושוב בטיפול בהטרדות כלפי סטודנטים יהודים, ולכן אין סיבה להאמין שהדברים ישתנו כעת".