לשר האוצר לשעבר יאיר לפיד היה חלום. להפוך את הניהול של החברות הממשלתיות לדרך ניהולן של חברות בורסאיות. לזרוק לפח את השיקולים הפוליטיים, להתמקד בשיפור הרווחיות ולהכין אותם כחתן לקראת חופתו להנפקה בבורסה.
בזמן הקצר באוצר הצליח לפיד לא רע עד, שלשלטון חזרה "מפלגת המקופחים" עם "קוטרים" מקצועיים כמו דודי אמסלם, מירי רגב, מאי גולן ואחרים. השבוע יצאה הכנסת לפגרה שממנה תשוב ב-19 באוקטובר, שזה נצח במונחי הפוליטיקה. כמה חבל שביזת הג'ובים לא יוצאת גם היא לפגרה.
כפי שאראה מיד, שרי הממשלה לא מבזבזים זמן. לשלל מחטפי המהפכה המשפטית נוספה השבוע הצעת חוק של השר הממונה על החברות הממשלתיות. אמסלם מציע דה פקטו לפרק את הנבחרת, מה שהופך למוחשי את הסכנה להורדתה לליגה למקומות עבודה.
לפי הצעתו, השרים הם שיקבעו מי יהיו יושבי הראש, ולא דירקטוריון החברה. ויש גם המשך. הצעתו מתכתבת עם העובדה שניסיונו למנות את יקיר נפשו גלעד ארדן, איש עדות מזרח ידוע מפריפריית סביון, טורפד על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ.
זה הטריף את אמסלם שפתח את מיטב חרצובות לשונו, כאותו צוער שהודח מקורס טייס - והחליט ש"אם אני לא טס אף אחד לא טס" - והלך לנ"מ. מינוי פוליטי לתפקיד יו"ר דירקטוריון מנוגד לחלוטין למקובל בחברות בורסאיות. בעתיד, כשהתעשייה האווירית לדוגמה תרצה להנפיק בבורסה, היא תתקשה לעשות כן בתנאים אלה.
עוד מבקש אמסלם לעמעם את הזיקה הפוליטית, ולהגדירה רק כחברות בגוף הבוחר של מפלגת השר. כלומר, הכשירות למינוי כדירקטור בחברה ממשלתית תהיה החברות לשולחן הבירה בשישי בצהריים, שירות משותף במילואים או אולי את הרופא האישי.
השר גם מתעקש שיו"ר הוועדה לבדיקת כשירות דירקטורים ימונה על ידי השרים, ולא על ידי היועצת המשפטית. יו"ר הוועדה הנוכחית, השופטת בדימוס שולמית דותן, עשתה עד היום עבודה לא רעה למענו, אז מדוע להוציא אותה לפנסיה שנייה?
בין דליה איציק לינקי קווינט
אמסלם הוא אלוף העולם בטענות על קיפוח. זה החל מטענותיו על שעוני רולקס של המפגינים ועד מטר הקללות שסופג כל מי שלא בא לו טוב בעיניים. השבוע הוא לא חס גם על יולי אדלשטיין. הצעת החוק החדשה לא הפריעה לו להתאים את ההמלצות הוועדה בנושא של פרופ' אסף מידני שהוא עצמו מינה.
החוק גם יקל על רשות החברות להורות לחברות על חלוקת דיבידנד. כאן כבר מדובר בפגיעה עסקית מהותית בחברות כמו נמל אשדוד (דרישה לחלוקת מיליארד שקלים) או התעשייה האווירית. איך זה יסתדר עם הרצון שלהם להנפיק מניות בבורסה?
משמעות הצעתו של "שר המקופחים", היא להפוך את רשות החברות ללשכת עבודה. לא שעד היום הוא התבטל. מספרים לי שאפילו בחברת החשמל הוא בוחש מאחורי הקלעים ודאג לאשר סדרת מינויי בכירים בחסות מנכ"ל החברה מאיר שפיגלר.
על הפרק סדרת ג'ובים שכל אם בישראל הייתה שמחה שבנה ימלא קודם שהיה רופא. מדובר בין השאר בסידורי עבודה חדשים למנכ"לי משרדי הממשלה הפורשים.
לדוגמה, מי יזכה בפיס וימונה כיו"ר מפעל ההגרלות. הפוליטיקאית בדימוס דליה איציק או איציק לארי מנכ"ל עיריית ירושלים. האם מנכ"ל משרד הפנים היוצא רונן פרץ שפרש ברגע האחרון ימונה כמנכ"ל חברת קצא"א?
ומי ימונה כיו"ר חברת המים מקורות? האם התפקיד ישוריין לינקי קווינט מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, או לאנדריי אוזן מועמדו של שר האנרגיה אלי כהן? והאם יתכן שמוטי גמיש מנכ"ל משרד הכלכלה ימונה למשרה הנחשקת של יו"ר רשות שדות התעופה?
אפשר להתנחם בעובדה שרגע לפני פירוק הממשלה, ולאחר שנתיים וחצי ללא מנכ"ל ביטוח לאומי בתקופה הכי מאתגרת במדינה, ימונה סוף סוף מנכ"ל קבוע. גם תפקיד חשוב זה נותר ללא מנכ"ל מזה שנתיים וחצי בגלל שיקולים פוליטיים של אריה דרעי.