וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

סמוטריץ' מנסה לקדם תקציב חריג של 3 מיליארד שקל לסיפוח עזה

6.8.2025 / 12:39

שר האוצר מבקש להכניס לתקציב המדינה סכום עתק שיוקדש לתוכנית הומניטרית ברצועה, שלמעשה עשויה להיראות כמהלך סיפוח - אף שלמערכת הביטחון אין תוכנית מגובשת בנושא. הכסף, ככל הנראה, לא יגיע מקיצוצים, אלא מחריגה נוספת מתקציב המדינה

בצלאל סמוטריץ'-ועידת הימין הישראלי "כנס החזון השני של המחנה הלאומי", אקספו תל אביב. 31 ביולי 2025/אתר רשמי, רואים את הקולות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מנסה לקדם בימים אלו, במסגרת דיוני התקציב, תקציב ייעודי בהיקף של 3 מיליארד שקל לטובת יוזמה הומניטרית ברצועת עזה, אותה הוא מקדם מול מערכת הביטחון, גם אם זו עצמה אינה מעוניינת בכסף ולא הכינה תוכנית אופרטיבית.

מדובר ככל הנראה בתקציב לעיר הומניטרית, אותה סמוטריץ' מבקש לממן מתקציב המדינה, מבלי שהמימון ייגזר מקיצוצים כלשהם ומבלי שיתקבלו חישובים מסודרים על היקף ההוצאה, משך ההפעלה או עלויות התחזוקה העתידיות.

למעשה, הגורמים המקצועיים באוצר ובמערכת הביטחון אינם שותפים למהלך, והוא כולו נדחף על ידי סמוטריץ' עצמו, שבוחן אפשרות להכניס את התקציב לקופסה התקציבית של תקציב הביטחון, או לפרוץ את מסגרת התקציב הכללית. לפי ההערכות, לא מדובר בשינוי פנימי או בהסטת מקורות, אלא בתוספת תקציבית שתחרוג מהמתווה עליו סיכמה הממשלה עם בנק ישראל ועם ועדת הכספים.

"צריך לקחת אחריות אזרחית על עזה". שר האוצר סמוטריץ'/ראובן קסטרו

נכון לעכשיו, לא קיימת תוכנית סדורה במשרד הביטחון או בצה"ל להפעלת העיר ההומניטרית, ואין ודאות כיצד תראה התשתית הנדרשת למהלך כזה.

גורמים ביטחוניים אמרו לאחרונה כי "אין צורך בתקציב הזה כי אין לנו מה לעשות איתו כרגע", אך סמוטריץ' ממשיך לקדם את המהלך - אולי כשלב נוסף ביוזמות מדיניות-ביטחוניות הכוללות גם רכיב של סיפוח בפועל.

השר עצמו התבטא בעבר על הצורך הישראלי "לקחת אחריות אזרחית" על רצועת עזה, ואף העריך כי מדובר בהוצאה תקציבית "זניחה יחסית".

sheen-shitof

עוד בוואלה

תרפיית מציאות מדומה: טיפול להתמודדות עם חרדה

בשיתוף zap doctors

כוחות צה"ל ברצועת עזה/דובר צה"ל

הצעת התקציב המדוברת אינה כוללת בשלב זה חישוב מסודר של עלויות או לוחות זמנים, אך בלשכת שר האוצר לא הכחישו את קיומה, וציינו כי מדובר ב"צורך אסטרטגי הכרחי לטווח הארוך".

עם זאת, לפי ההבנות מול מערכת הביטחון, וכפי שהדבר עולה מדיוני הממשלה, אין כוונה שהמהלך יתבצע מתוך מקורות תקציביים קיימים. המשמעות: אם תאושר היוזמה, היא תצריך שינוי חקיקה או אישור ממשלתי חריג לפריצת התקציב.

סמוטריץ' התבטא בפברואר האחרון בנושא ואמר כי "מדובר בתוכנית הכרחית שתסייע לישראל בטווח הארוך" - אף כי באותו שלב לא הוזכרו סכומים כלשהם.

בחודש אפריל הבהיר השר כי "אם המדינה לא תיזום מהלכים בעזה - אחרים יעשו את זה במקומה", רמז ברור לכוונותיו הפוליטיות לקדם נוכחות אזרחית-מדינית ברצועה. כעת, עם פתיחת הדיונים התקציביים, מסתמן שגם מחיר הנוכחות הזו מתחיל להתבהר, גם אם לא באופן רשמי.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully