חגי תשרי מתקרבים, ואיתם ההוצאות הגבוהות שמכבידות על כל משפחה. רבים מתכננים לצאת למסע קניות ברשתות הגדולות מחוץ לעיר, בתקווה לחסוך כסף על סל הקניות. אבל האם זה באמת משתלם? סקר מקיף שערכנו בחודשים האחרונים מצייר תמונה מורכבת הרבה יותר, ולעיתים מפתיעה.
המחיר האמיתי של "חיסכון" בסניפי הענק
על פניו, ברשתות הגדולות מחוץ לעיר אכן ניתן למצוא מחירים נמוכים יותר. סל קניות בסיסי זול בממוצע בכ־15% בהשוואה לחנויות הקטנות יותר. אלא שכאשר מביטים על התמונה המלאה, מתברר שה"חיסכון" לא תמיד אמיתי.
נסיעה של רבע שעה לכל כיוון, חיפוש חנייה ולעיתים גם תשלום עליה מוסיפים בין 30 ל־50 שקלים להוצאה. לכך מתווסף זמן של כשעה וחצי עד שעתיים, שאם מתמחרים אותו כשווה ערך ל־50 שקלים לשעה, הרי שמדובר בעלות נוספת של 75 עד 100 שקלים.
אך העלות הגדולה ביותר נובעת מתופעה אחרת: ברשתות הענק קונים בממוצע 20-30% יותר ממה שתכננו. החנויות מתוכננות בדיוק לכך מבצעים מוגבלים, מבחר עצום ושלטי הנחות מעודדים אותנו להעמיס עוד ועוד מוצרים שבעצם לא נדרשים לנו.
איפה אנחנו באמת קונים?
למרות מסעות הקניות החגיגיים מחוץ לעיר, הנתונים מראים שמרבית ההוצאות בפועל נעשות דווקא בסניפים האורבניים, הקרובים לבית. ההיגיון פשוט: קל יותר לקפוץ לחנות השכונתית, והקניות הקטנות האלו מצטברות לסכום גדול יותר מהקנייה המרוכזת ברשתות הענק.
חנויות הענק עשויות להגיע ל־10,000 מ"ר, לעומת כ־400 מ"ר בממוצע בחנויות האורבניות וכ־2,500 מ"ר בסניפים שמחוץ לעיר. המשמעות: קנייה בסניף גדול מחייבת פי שישה צעדים יותר, עמידה בתורים ארוכים יותר וזמן נוסף שמגדיל את החשיפה לפיתויים ולמוצרים מיותרים.
מה מצא הסקר שלנו?
באמצעות אתר "פרייסז" בדקנו את המחירים ב־7 רשתות מובילות בפורמט האורבני. הנה התוצאות:
· קרפור סיטי: 1,153.63 שקל
· רמי לוי בשכונה: 1,154.26 שקל
· שופרסל שלי: 1,156.00 שקל
· אלונית סופר: 1,161.92 שקל
· ויקטורי סיטי: 1,240.73 שקל
· טיב טעם סיטי: 1,340.80 שקל
· סיטי מרקט: 1,387.53 שקל
רשתות גדולות כמו שופרסל וקרפור מציגות מבצעים אחידים בכל הסניפים, אך הם מתייחסים לכ־50 מוצרים בלבד מתוך אלפי פריטים. בשאר המוצרים, הפערים בין סניפים שונים עשויים להגיע ל־20%. במקרים מסוימים דווקא הסניף הקטן בשכונה מציע מחירים זולים יותר מהסניף הענק שבקצה העיר.
מה כלל הסל שבדקנו?
הסקר התבסס על סל קניות מקיף של 106 מוצרים הנרכשים במיוחד לקראת חגי תשרי:
· מוצרים טריים: ירקות, פירות, מוצרי חלב, גבינות, כרעיים עוף ופילה דג.
· משקאות לחג: קולה, מיצים, תירוש, יינות ועראק לאירוח.
· מוצרי בסיס: קמח, סוכר, שמרים, מוצרי יסוד למטבח הישראלי וחומרי ניקיון וכביסה.
· מוצרי אירוח וקולינריה: מוצרי מכולת יבשים, מתוקים ומוצרים קולינריים מיוחדים שהופכים את שולחן החג למלא ומזמין.
בחירת המוצרים נועדה לשקף סל משפחתי אמיתי בישראל, כזה שהוצאותיו מזנקות בתקופת החגים.
איך מתכננים קניות חכמות לחגים?
הטיפ החשוב ביותר הוא לא לקנות הכל במקום אחד. מומלץ להכין רשימה מפורטת ולחלק אותה לשלוש קטגוריות: טרי, יבש וקפוא. שימוש באפליקציות השוואת מחירים כמו "פרייסז" יכול לחשוף פערים מפתיעים לא רק בין רשתות שונות אלא גם בין סניפים של אותה רשת.
הטקטיקה הסודית של החגים
מבצעי החג לא מתרחשים בבת אחת. רשתות כמו רמי לוי פותחות במבצעים מוקדם, 3-4 שבועות לפני החגים, בעוד אחרות מחכות לרגע האחרון. כך ניתן לפצל קניות ולחסוך כסף. בנוסף, שירותי "פיק אפ" או משלוחים אונליין מאפשרים לקנות במחירי סניף אך בלי פיתויים, עם תוספת של 15-30 שקלים לדמי משלוח - מחיר נמוך בהרבה מהוצאות לא מתוכננות בעגלה.
המסקנה: מה באמת משתלם?
אין פתרון אחיד. משפחות גדולות שמסוגלות לתכנן מראש ירוויחו מהקנייה המרוכזת. לעומתן, משפחות קטנות יחסכו יותר אם יישארו קרוב לבית ויקנו במידה. העיקר הוא להבין שהחיסכון אינו נמדד רק במחירי המדף. גם זמן, דלק ופיתויים הם עלות אמיתית. לעיתים לשלם 10% יותר על הקנייה ולחסוך שעתיים יקרות זו העסקה הטובה באמת.
לקראת החגים, ההמלצה הברורה היא לא לשאול איפה לקנות, אלא מה לקנות. תכנון תפריטים, בדיקה מה יש בבית ורכישה ממוקדת יכולים להפוך את חגי תשרי לפחות מכבידים על התקציב. ולבסוף, לזכור: החיסכון הגדול ביותר אינו תלוי בסניף או ברשת, אלא בכמות שאנחנו קונים. וזה כבר לגמרי בידיים שלנו.
*הסקר בוצע באמצעות אתר פרייסז נכון לתאריך 07-09-2025