יותר ממחצית מהחברות הרב-לאומיות הפועלות בישראל, מדווחות על עלייה בבקשות של עובדים ישראלים לרילוקיישן לחו"ל על רקע המלחמה המתמשכת - כך עולה מדוח חדש של האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI).
על פי נתוני האיגוד, 53% מהחברות הרב-לאומיות דיווחו על עלייה במספר הבקשות של עובדים ישראלים למעבר לעבודה מחוץ לישראל. באיגוד הזהירו כי מדובר ב"מגמה שעלולה לאורך זמן לפגוע במנוע החדשנות המקומי ובמעמדה של ישראל כמובילה טכנולוגית".
ענף ההייטק מהווה כ-20% מהתוצר המקומי הגולמי של ישראל, כ-15% מהמשרות במשק ויותר ממחצית מהיצוא. בישראל פועלות מאות חברות רב-לאומיות, בהן מיקרוסופט, אינטל, אנבידיה, אמזון, מטא ואפל.
בדוח השנתי של IATI נכתב כי חלק מהחברות בוחנות העברת השקעות ופעילויות למדינות אחרות. לפי הדוח, חברות שחוו שיבושים בשרשראות האספקה במהלך המלחמה מצאו לעיתים חלופות מחוץ לישראל, שהוכיחו את עצמן כיעילות, וכעת קיים סיכון שהפעילות לא תחזור במלואה לישראל.
עוד עולה מהדוח כי חלה עלייה בביקוש לרילוקיישן בקרב מנהלים בכירים ובני משפחותיהם, וכי יותר עובדים מגישים מועמדות לתפקידים מחוץ לישראל. עם זאת, מציינים באיגוד כי החברות הרב-לאומיות בוחנות את המשק הישראלי בראייה ארוכת טווח, וכי רבות מהן אף המשיכו להציג ביצועים טובים במהלך תקופת הלחימה.
לפי הנתונים, 57% מהחברות שמרו על פעילות עסקית יציבה לאורך המלחמה, בעוד 21% אף הרחיבו את פעילותן בישראל - נתון שב-IATI רואים בו ביטוי להמשך האמון בפעילות המקומית גם בתנאים של אי ודאות. מנגד, 22% מהחברות דיווחו על פגיעה בפעילות העסקית.
מנכ"לית ונשיאת IATI, קארין מאייר רובינשטיין, מסרה כי גם במהלך המלחמה הקשה תעשיית ההייטק הישראלית והחברות הגלובליות הפועלות בה "הוכיחו שוב את החוסן שלהן ואת היכולת להוביל בחדשנות וביצירתיות". לדבריה, האיגוד פועל כדי שישראל תמשיך להיות מוקד אטרקטיבי לפעילות של חברות רב־לאומיות.
