יממה בלבד לאחר שיישומה של רפורמת שירותי התשלום יצא לדרך, התכנסה הבוקר (רביעי) ועדת הכלכלה כדי לאשר שורה של הקלות ותיקונים ביישום התקנות.
הדיון הדחוף נערך בעקבות לחצים כבדים של איגוד לשכות המסחר ורשתות השיווק, שטענו כי אינם מסוגלים לעמוד בדרישות הטכנולוגיות שהציבה המדינה להגנת הצרכן, ביניהן חובת הדיווח על יתרה צבורה ושחזור כרטיסים שאבדו.
במרכז המחלוקת עומדת ההחלטה ההיסטורית שקיבלה הוועדה לפני כחצי שנה, במסגרתה נקבע כי תוקפם של שוברי קנייה בשווי של מעל 150 שקלים יוארך משמעותית לתקופה של עד 15 שנה. חברי הכנסת הזכירו בדיון כי הצעד הדרמטי הזה נולד כפשרה, לאחר שבמקור דרשו לחייב את החברות להחזיר לצרכנים במזומן את הכסף שנותר בתווים שפג תוקפם.
נציגת הרשות להגנת הצרכן, עו"ד אילנה מזרחי, אף ציינה בדיון כי במהלך המגעים התברר שחלק מהמודל העסקי של החברות המנפיקות מבוסס למעשה על אי-מימוש השוברים על ידי הציבור.
כעת, משרד המשפטים מציג נסיגה מסוימת מהדרישות המקוריות כדי לאפשר לרשתות "נחיתה רכה". על פי העקרונות שהציג עו"ד איגי פז ממשרד המשפטים, חובת הדיווח השנתית לצרכנים תרוכך משמעותית: בכרטיסים שהונפקו בשנתיים האחרונות, החברות יידרשו לשלוח הודעה על יתרה רק אם היא עולה על 100 שקלים, במקום רף של 20 שקלים שנקבע בתחילה. בנוסף, המשרד בוחן להעלות את הסכום המינימלי המחייב הודעה גם עבור כרטיסים חדשים שיונפקו בעתיד, מה שעלול להשאיר צרכנים רבים עם סכומים קטנים שנשכחים בארנק ללא התראה.
גם בתחום החזרת המוצרים מסתמנת דחייה משמעותית. בעוד שכיום לקוח שהחזיר חולצה שנרכשה בכרטיס מתנה קיבל לרוב זיכוי נייר מוגבל לאותה חנות, התקנות החדשות דורשות להטעין את הכסף בחזרה לכרטיס המתנה המקורי - בדומה לזיכוי בכרטיס אשראי. לאחר שהתברר כי הרשתות אינן ערוכות לכך טכנולוגית, הסכים משרד המשפטים לדחות את כניסת הסעיף הזה לתוקף ב-4.5 חודשים, בעוד ששאר חלקי הרפורמה ימשיכו כסדרם.
במקביל להקלות, היו"ר דוד ביטן הציב קווים אדומים בנוגע לשוברים המיועדים למוצרים ספציפיים, כמו שוברי מזון או פנאי. למרות שמשרד המשפטים הסכים לבטל את חובת ההארכה של שנתיים נוספות לשוברים אלו, ביטן הבהיר כי לא יאפשר לקצר את תוקפם המינימלי מתחת לשנתיים.
בסיום הדיון, ולאחר שנציגי "לובי 99" התריעו על חוסר ודאות והגדרות מעורפלות שמותירות את הצרכנים מבולבלים, קרא ביטן למשרד המשפטים לפרסם הבהרות דחופות לציבור ולהגיש את נוסח התיקונים הסופי לאישור הוועדה בהקדם.
