וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

העשירים המופלגים מצאו מקלט מס מפנק בדובאי, עכשיו מתפוצצים עליהם כטב"מים

4.4.2026 / 10:23

עם תנאי מס נוחים ואיכות חיים גבוהה, איחוד האמירויות נתפסה כגן עדן כלכלי, כל זאת, כמובן, עד שהחלו להתפוצץ בשטחה טילים וכטב"מים איראניים, שהביאו לעזיבה מסיבית של אזרחים זרים. ומה לגבי העשירים הישראלים שהתגוררו שם? הם מחפשים לעצמם מקלט מס רגוע יותר

מתקפת כטב"מים איראניים על דובאי/מעריב

1.

הזרים בורחים מאיחוד האמירויות, כולל הישראלים. איחוד האמירויות מיתגה עצמה לאורך שנים כנווה מדבר יציב, עם אופק כלכלי מתקדם ויציב. עתה יש חשש כי אבו דאבי ודובאי כבר אינן גן העדן המובטח והבטוח בו גרו כ-2,000 ישראלים כתושבי קבע, מרביתם באבו דאבי. כמחצית מהמתגוררים הישראלים באמירויות עזבו מאז פרוץ המלחמה עקב שיגורי הטילים והכטב"מים האיראניים בחודש האחרון, מה שערער את תחושת הבטחון של הקהילה הישראלית והביא לרצון לחזור לישראל, או שהיו ישראלים שייעדו פעמיהם למדינות אחרות.

האמירויות נבנו על יסודות בטחון אישי, תיירות - כולל הסעדה ומלונאות, חברות תעופה בין המשובחות בעולם עם יעדים רבים ורווחיים, יציבות פיננסית, יציבות משטרית, שירותים כולל הייטק, סחר בינלאומי רחב, מהמערב ועד דרום מזרח אסיה, תוך שימוש בנמלים חדישים ויעילים - הכל עם אופק מבטיח, שאכן היה לאורך שנים בשל תבונתם של השליטים שהשקיעו את ההון שהופק ממאגרי הגז להקמת אימפריה כלכלית בלב המדבר - מול אירן השיעית המיליטנטית. האמירויות הפכו בשנים האחרונות ליעד להשקעות זרות ישירות בעיקר בתחומי הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת.

הישראלים קיבלו מעמד תושבי קבע היות וביקשו להנות ממשטר מס נוח באמירויות, כלומר לשלם פחות מסים מאשר בישראל. נעים לישראלים מבחינה פיננסית: השכר באמירויות פטור ממס, מס הכנסה על חברות הוא אפס עד לרווחים של 375,000 דירהם בשנה, סכום השווה ל-102,138 דולר. בנוסף, שער החליפין של האמירויות קבוע לאורך שנים על 3.6725 דירהם לדולר אמריקאי.

המס על הרווח מעל הסף האמור נמוך, רק 9% לעומת מס מנדטורי בישראלי של 23%. רווחי הון פטורים ממסים, ואין מסי עזבון. המע"מ, מס חדש יחסית, עומד רק על 5% על מרבית הסחורות והשירותים. ישנם אזורי סחר חופשי, בהם המסים עומדים על אפס, וחברות בינלאומיות פועלות שם בכדי ליהנות מהפטור.

דובאי. פטור ממס עד כ-100,000 דולר בשנה/GettyImages

בדצמבר 2021 אושררה אמנה בין ממשלת מדינת ישראל וממשלת איחוד האמירויות בדבר מניעת כפל מס ומניעת התחמקות ממיסים, בזיקה למיסים על הכנסה, זאת לאחר הסכמי אברהם שהאמירויות השכילו לחתום עליהם. האמנה דומה בעיקרה לאמנות למניעת כפל עם עשרות מדינות בעולם שישראל חתומה עליהן.

הסחר בין ישראל לאמירויות שגשג גם לטובת הישראלים שפועלים ופעלו באמירויות, המשמשות צינור לכניסה לישראל של סחורות שאינן יכולות לעתים לבוא ישירות מארץ המקור. היבוא מהאמירויות בשנת 2024 עמד על 2.75 מיליארד דולר והיצוא אליה - 0.5 מיליארד דולר. בשנת 2025 היבוא מאיחוד האמירויות עמד על 2.57 מיליארד דולר והיצוא - 0.634 מיליארד דולר. הסחר עם האמירויות כאילו החליף את טורקיה מאז הסכמי אברהם עם מדינות המפרץ, בעוד טורקיה שוקעת לאינפלציה וקושי לממן עלות האנרגיה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

רוצים להנות מאינטרנט מהיר וחבילת טלווזיה בזול? זה אפשרי!

בשיתוף וואלה פייבר

אבו דאבי. יבוא מישראל בגובה 600 מיליון דולר/DCT Abu Dhabi

2.

אז הישראלים ראו אפס מס או מסים נמוכים מאוד וחשבו שמצאו את הנוסחה הסודית. "למה להיות פראייר ולשלם מס אפקטיבי שיכול להגיע בישראל 50% עד 52%, שאלו, אם אפשר לשמור על רמת חיים גבוהה באמירויות - גם אם המחירים יחסית גבוהים מפני שכמעט הכל מיובא. 70% מיובא דרך מצרי הורמוז שנחסמו עתה.

המשק האמירתי חזק ויציב לאורך שנים, ומי שמשחק לפי כללי המשחק חי בנעימים לאורך שנים, עם ביטחון משפחתי, עסקי וכלכלי. באמירויות חייבים להקדיש סכומים ניכרים לחינוך, והוצאות המגורים, בין אם שכ"ד או רכישת נכס, גבוהות ומגיעות לכ-40% מהוצאותיה של משפחה בדובאי או באבו דאבי. זוהי הוצאה גבוהה המחייבת הכנסה פרמננטית גבוהה.

אלא שהאמת היא שאותם כמה אלפי ישראלים מצאו מלכודת דבש, ועכשיו כשהיא נסגרת עליהם, הם נזכרים שיש מדינת ישראל ואף מבקשים שיחלצו אותם ואת משפחותיהם. היו שמועות, שקריות, כי השלטונות באמירויות ימנעו מזרים להוציא את הונם לחו"ל, מה שהלחיץ עוד יותר את הזרים והישראלים שביקשו לממש ולהוציא הון מהאמירויות בשל התגברות הסיכון על רקע המלחמה האזורית המתרחבת.

עיקר העשירים שנמצאים עתה במצור הם הבריטים, שאם יחזירו כספם והונם למולדתם, יהיו חשופים למס מס כבד בגין נכסיהם בכל העולם, בעיקר כשבבריטניה מכהנת ממשלה סופר-סוציאליסטית

כאמור, לא רק ישראלים ברחו: גם עשרות אלפי אירופאים ואמריקאים עזבו בבהלה את האמירויות, וכן נמלטו משאר מדינות המפרץ מפחד המלחמה המלווה בטילים וכטב"מים איראניים. בקרב עובדים מקצועיים עצמאיים זרים במדינות המפרץ ברחו כ-70%, כולל עובדים חיוניים לתעשייה המקומית.

מנגד, מרבית עובדי הכפיים, צווארון כחול, להם פחות אמצעים ורובם מדרום מזרח אסיה, נשארו לעבוד באמירויות ובמדינות המפרץ. מה שעלול לפגוע במדינות המפרץ היא בריחת מוחות, כפי שהיה בהונג קונג בשנת 2022 בזמן נגיף הקורונה.

תקיפה איראנית באמירויות. החשש האמיתי: בריחת מוחות/אתר רשמי, מערכת וואלה

3.

בריחת הזרים מהאמירויות לוותה בירידה במחירי הנדל"ן לאחר שאלה גאו לאורך שנים. בדובאי ירדו המחירים ב-5% לעומת שנה קודם לכן, ובאזורי יוקרה ירדו המחירים בשיעורים גבוהים יותר, בשיעור של 12%-15%. היקף עסקאות הנדל"ן ירדו בחצי לעומת החודש לפני המלחמה. הנפילה בעסקאות נדל"ן גדולה יותר מאשר במלחמת 12 הימים בחודש יוני.

המתקפות של האיראנים על האמירויות באו בזמן ממש לא טוב מבחינתם, שכן הנדל"ן בעריה המרכזיות של האמירויות בלאו הכי נמצא בהיצע מופרז. קיימת תוכנית למסירת כ-110,000 יחידות דיור השנה, אולי 120,000, כפולה מהממוצע השנתי, מה שיוצר לחץ כלפי מטה על המחירים. פוטנציאל הירידה במחירי הנדל"ן השנה עומד על 15%.

מניות חברות הנדל"ן באמירויות קרסו וישנם גם מחפשי הזדמנויות מהעולם השועטים על מציאות בכדי להנות מהירידה במחירי הנדל"ן, בעיקר היוקרתיים. השלטונות האמירתים פיקחים, ועל רקע המלחמה הנוכחית הכריזו על הקלות בתחום התושבות: זרים יוכלו לשהות בחו"ל מעל 181 יום בשנה, ועדיין ליהנות מהטבות המס והפטורים שהאמירויות מציעות לזרים.

האמירויות נפגעו מכך שעשרות אלפי טיסות בוטלו אצלן ואצל מדינות המפרץ, מה שהביא לירידה חריפה במספר התיירים והשוהים בבתי המלון היפים, הנוחים ומנקרי העיניים. בתי הקפה כמעט נטושים, אף שהעובדים מחכים ללקוחות בכדי למזער נזקים. בנקים בינלאומיים ביקשו מעובדיהם או לעזוב את המדינות המפרצתיות או להמשיך את עבודתם מרחוק - וכך גם חברות בתחום הטכנולוגי.

דרישה זו מהעובדים באה בעיקר לאחר שהאיראנים הודיעו כי מטרות של מוסדות מסחריים אמריקאיים באמירויות הן יעד לגיטימי למתקפותיהם. עלות הביטוח עבור אטניות הפועלות מנמלי האמירויות ונמלי התעופה שלהן נסקה, עול על המשק המקומי.

השלטונות האמירתים לא רוצים להפסיד את מה שהפך למרכז פיננסי, וייתכנו עתה הקלות על זרים בכדי להחזיק כספים באמירויות. דובאי בלבד ריתקה בשנים האחרונות בעלי הון אדירים, מאות מיליונרים ועוד 20 מיליארדרים, ובסך הכל כולל 9,800 מיליונרים שהכניסו למערכת הבנקאות המקומית 63 מיליארד דולר, סכום חיוני למערכת הבנקאות והמשק האמירתי.

עיקר העשירים שנמצאים עתה במצור הם הבריטים, שאם יחזירו כספם והונם למולדתם, יהיו חשופים למס מס כבד בגין נכסיהם בכל העולם, בעיקר כשבבריטניה מכהנת ממשלה סופר-סוציאליסטית. מפחד שלטונות המס של הזרים במדינות המקור שלהן, ישנם מיליונרים החושבים להעביר הונם אף לטביליסי בגיאורגיה. יש המבקשים שלא להיכנס לפאניקה וממתינים לתוצאות המלחמה.

אפשר להניח כי עשירים ישראלים שהעבירו את תושבותם לאמירויות, לא יחזרו במהרה לישראל ויחפשו יעד חדש להשתקע בו עם משטר מס ידידותי מאשר ישראל, בה עול המס בעלייה מתמדת בשל הצורך לממן את המלחמות. החשש של הישראלים המחפשים מקלטי מס הוא בעיקר על רקע השינוי העלול לבוא בישראל לאחר הבחירות, בלי קשר לזהות המפלגות שיזכו להקים ממשלה. הפחד הוא כי לאחר הבחירות הממשלה, תיענה, ולו חלקית, לשאיפתו של נגיד בנק ישראל להכביד את עול המס בכדי למנוע את המשך העלייה בחוב לתוצר והגרעון בשל צורכי מימון המלחמה.

היות וארה"ב בראשותו של דונלד טראמפ נחושה להכריע את האיארנים ולנטרלם לפחות לשנים הקרובות, לאחר שאיראן תקפה את האמירויות, מעומן בדרום חצי האי ערב, דרך קטאר, בחריין ועד כוויית, הסיכוי יהיה להערכתי דווקא להרחבת הסכמי אברהם, מה שיכול לכלול את סעודיה ועומן ואולי בהמשך גם כוויית.

לעומת זאת, עקב אכילס של קטאר, מממנת הטרור העולמית, נגלה בפני העולם, ושיתוק חלק אדיר ממתקני הנזלת הגז הטבעי גורר להפסדים של עשרות מיליארדי דולרים. הצלחה של ישראל במבצע שאגת הארי תאפשר בעוד מספר שנים, יש לקוות, להחזיר את תקציב הבטחון לנדנוד בישראל, שעתה ממריא לכיוון מעל 8% מהתוצר.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully