בלילה אחד השתנתה כמעט לחלוטין התמונה בשוק התחזיות Polymarket, שבו אנשים מכל העולם מהמרים בכסף אמיתי על תוצאות אירועים פוליטיים וכלכליים.
במהלך יום הבחירות בישראל, גדי אייזנקוט היה המועמד המוביל בשוק החוזה מי יהיה ראש הממשלה הבא. לפי נתונים שנאספו, הסיכוי שהעניקו לו הסוחרים הגיע אתמול לכ-64.9%.
אלא שעם פרסום המדגמים והתקדמות ספירת הקולות, החלה התמונה להשתנות במהירות. נכון לשעות הבוקר, פולימרקט מעניקה לבנימין נתניהו כ-52% סיכוי להיות ראש הממשלה הבא, לעומת כ-25.6% בלבד לאייזנקוט. נפתלי בנט מדורג הרחק מאחור עם כ-4.3%, ואביגדור ליברמן עם כ-2.3%.
מדובר בשינוי של כמעט 40 נקודות אחוז בהסתברות המיוחסת לאייזנקוט בתוך פחות מיממה, בזמן שמחזור המסחר המצטבר בשוק כבר חצה את רף 74 מיליון הדולר.
תוך שעות ספורות הסוחרים החליפו צד
התנודות החלו עוד לפני פרסום תוצאות האמת. בערב הבחירות, כאשר המדגמים הראשונים הצביעו על מאבק צמוד וללא הכרעה ברורה, נרשמה התכנסות מהירה בין שני המועמדים. בשלב מסוים עמדו הסיכויים של נתניהו על כ-44% לעומת כ-42.7% לאייזנקוט.
בהמשך הלילה, ככל שהצטברו קולות נוספים, הלך היתרון של נתניהו בשוק התחזיות והתרחב. השינוי משקף בעיקר הערכה מחודשת של הסוחרים לגבי יכולתו של כל מועמד להקים ממשלה, ולא בהכרח שינוי בהעדפות הציבור. ההבחנה הזאת חשובה במיוחד בישראל, שבה מי שמנצח בבחירות אינו בהכרח מי שמרכיב את הממשלה.
הליכוד כמעט בוודאות המפלגה הגדולה, אבל זו שאלה אחרת
המהפך בולט אפילו יותר בשוק נפרד של פולימרקט, שבו הסוחרים נדרשים להעריך איזו מפלגה תזכה במספר המנדטים הגבוה ביותר. ב-19 באוקטובר העניק השוק למפלגת ישר של אייזנקוט סיכוי של כ-68% לסיים ראשונה.
הבוקר היחס התהפך לחלוטין והליכוד מתומחר בכ-99% סיכוי להפוך למפלגה הגדולה ביותר, בעוד הסיכוי של ישר ירד לכ-1% בלבד.
בשוק הזה כבר נרשם מחזור מסחר של כ-13.7 מיליון דולר. הפער הגדול בין שני השווקים חושף נקודה מעניינת, הסוחרים כמעט משוכנעים שהליכוד תסיים ראשונה, אך הרבה פחות בטוחים שנתניהו יהיה גם מי שיעמוד בראש הממשלה הבאה.
והקולות האמיתיים? עדיין נספרים
למרות השינוי החד בפולימרקט, תוצאות הבחירות עדיין אינן סופיות. לאחר ספירת יותר ממחצית הקולות, הנתונים החלקיים הצביעו על התחזקות גוש נתניהו לכ-55 עד 56 מנדטים, לעומת כ-48 עד 50 לגוש המתנגד לו, כאשר יתר המושבים מיוחסים בעיקר למפלגות הערביות.
אף אחד מהגושים אינו מחזיק כרגע ברוב ברור של 61 חברי כנסת, והתמונה עשויה להשתנות עם המשך ספירת הקולות, ובמיוחד קולות החיילים והמעטפות הכפולות.
פולימרקט מציגה גם שוק נוסף, העוסק בשאלה מי יקבל מנשיא המדינה את המנדט הראשון להרכבת הממשלה. שם נתניהו מוביל עם כ-74%, לעומת כ-27% לאייזנקוט. חשוב להדגיש שקבלת המנדט אינה מבטיחה את הצלחת הרכבת הממשלה.
האם פולימרקט באמת מצליחה לחזות את העתיד?
היתרון של שוק תחזיות הוא שהמשתתפים נדרשים לשים כסף מאחורי ההערכות שלהם. כשהמידע משתנה, הסיכויים יכולים להתעדכן בתוך שניות.
אבל יש לכך גם מגבלות. פולימרקט אינה סקר מייצג של הציבור הישראלי, ומספר קטן יחסית של סוחרים גדולים יכול לעיתים להשפיע על המחירים. בנוסף, מחזור מסחר של עשרות מיליוני דולרים אינו מעיד בהכרח על סכום כסף זהה שהוזרם לשוק, משום שאותם חוזים עשויים להחליף ידיים שוב ושוב.
הבחירות בישראל ממחישות היטב את שני הצדדים של המנגנון הזה. בתוך פחות מיממה עבר השוק מתמחור של ניצחון אייזנקוט להובלה ברורה של נתניהו, למרות שהתוצאה הפוליטית הסופית עדיין אינה ידועה.
כעת, כאשר הספירה נמשכת והמשא ומתן הקואליציוני עוד לפנינו, פולימרקט תמשיך לספק תמונת מצב של הציפיות, אבל לא את התוצאה עצמה.
