וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הוכחנו חוסן מופלא: שבעה איומים הוסרו מעל ישראל, ויש אחד שנשאר

עודכן לאחרונה: 17.10.2025 / 9:11

עם סיומה של המלחמה הוסרו גם שבעה איומים מרכזיים על המשק הישראלי, שהוכיח לעולם את חוזקו. כעת יש להתפנות ולתקן את האיוולת הגדולה מכולם: אי ההשתתפות של המגזר החרדי במאמץ המלחמתי והאזרחי

הביקור ההיסטורי של טראמפ בכנסת/ערוץ כנסת

"וזו הסיבה שישראל תמיד תישאר בת ברית חיונית של ארצות הברית של אמריקה: הישראלים חולקים את הערכים שלנו, מציבים את אחד הצבאות החזקים בעולם - באמת שיש לכם, עשיתם עבודה מדהימה - ויש לכם אחת הכלכלות החדשניות ביותר על פני כדור הארץ". כך אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנאומו בכנסת, שנתיים בדיוק לאחר הטבח בעוטף עזה.

עוד אמר טראמפ: "ניצחתם, ועכשיו אתם יכולים לבנות, ואתם יכולים לעשות דברים שמעולם לא חשבתם שהם אפשריים. כשאתם מכניס את הגאונות הזו לעשיית משהו אחר, זה הולך להיות משהו - זה הולך להיות נס. הנס במדבר - זה הולך להיות מדהים. וזה כבר כזה במובן האמיתי, אבל זה יהיה נפלא כשתוכל להקדיש זמן לחשוב על דברים אחרים מלבד מלחמה והגנה והתקפה".

מילותיו של טראמפ יצוקות בכוחו הכלכלי של המשק הישראלי. מה קורה לאחרונה בזמן המלחמה? יצוא שירותים עסקיים הסתכם במשך השנה האחרונה שלגביה יש נתונים, כלומר עד לחודש יולי 2025, ב-75 מיליארד דולר - עלייה של 9% לעומת שנה קודם לכן, מזה יצוא שירותים עסקיים בתחום ההייטק בגובה 60 מיליארד דולר - עלייה גם כן של 9%, עפ"י נתוני המגמה של נתונים מנוכי עונתיות של הלמ"ס.

1

המשמעות ברורה: המשק הישראלי המשיך לפרוח גם בזמן המלחמה בתחומים שבו הוא מתמחה: חדשנות והייטק, אותם ציין הנשיא טראמפ. מכאן נובע שיש יצוא שבועי של 1.44 מיליארד דולר של שירותים עסקיים, מתוכם 1.15 מיליארד דולר יצוא לשבוע בממוצע של שירותים עסקיים בתחום ההייטק. כלל יצוא השירותים הסתכם ב-88 מיליארד דולר בשנה - עלייה של 8%. נזכיר כי כל זאת אפילו ששירותי התיירות ירדו ב-11% להכנסה שנתית עד ליולי של 2.5 מיליארד דולר. עכשיו גל התיירות לאחר הפסקת האש יגבר.

בכלל, גל ההצלחות של ההייטק נמשך, ובחודשים מאי-יולי השנה הפדיון ליצוא של טכנולוגיית העלית זינק בשיעור שנתי של 48% לאחר נסיקה של 90% בחודשים פברואר-אפריל, בהתאמה. פדיון היצוא ללא טכנולוגיה עילית ירד בשיעור שנתי של 3% לאחר נסיגה של 5%, בהתאמה. הייצור התעשייתי זינק בשיעור שנתי של 7.5% בשלושת החודשים מאי-יולי לאחר עלייה חדה של 7.2% בשלושת החודשים קודם לכן. פעילות טכנולוגיית העלית הצטיינה בזינוק של 18% לאחר עלייה של 25%, בהתאמה.

המשמעות: איום הפגיעה בתעשיית ההייטק הוסר.

2

ב-6 באוקטובר 2023, ערב המתקפה הרצחנית של חמאס, נסחר השקל מול הדולר ברמה של 3.86. שנה לתוך המלחמה הארורה, ב-6 אוקטובר 2024 שער הדולר היה קרוב ל-3.8. אבל שנתיים לאחר כיבוש עוטף עזה ע"י החמאס, ב-6 אוקטובר 2025 שער הדולר כבר ירד ל-3.26, הישג מדהים למדינה שהייתה במשך שנתיים תמימות במלחמה.

מלחמות, בטח מלוות בהפגנות מסיביות, מביאות בדרך כלל לנפילת המטבע. גם במבט ל"סל המטבעות" הישראלי, הכולל את מטבעות מדינות הסחר של ישראל, נבחין כי השקל יוסף ריאלית - כלומר במחירים קבועים, הכוונה בניכוי האינפלציה בישראל והמדינות שבסל המטבעות של ישראל - ב-9.7% מאז תחילת המלחמה. איך זה קרה? בעיקר בזכות חברות ההייטק, ספקיות שירותים בתחום הזה לכל העולם, שהמשיכו לעבוד היטב גם בתקופת המלחמה. חלק מהמנהלים היו במילואים ובימים הספורים שהיו להם המשיכו במלאכת העשייה, לייצא שרותי הייטק מבוקשים.

גם תעשיית ההייטק פרחה, היצוא גבר, למרות הקשיים וצורכי המילואים. כלל התעשייה, כולל הביטחונית, עבדה היטב בתקופת המלחמה, והיצוא הביטחוני הרקיע שחקים. התוצאה היא כי בשבעה רבעונים, מתחילת המלחמה עד הרבע השני של 2025, העודף בחשבון השוטף הסתכם בקרוב ל-29 מיליארד דולר. מה הפלא שהיה ייסוף בתקופת המלחמה.

איום שני, הפעם בתחום המט"ח, הוסר.

sheen-shitof

עוד בוואלה

הטיפול שמאריך את חייהם של חולי סרטן ריאה

בשיתוף העמותה הישראלית לסרטן ריאה

שמחה אדירה בתל אביב עם שחרור 20 החטופים החיים משבי חמאס בעזה. בונים את העתיד מחדש/אתר רשמי, פאולינה פטימר

3

כמובן שחייבים לציין את הסיוע הצבאי של ארה"ב בתקופת המלחמה, שאם לא הוא, העודף היה בהרבה יותר קטן. אם הממשלה הייתה נאלצת לרכוש בחו"ל מכספי משלם המסים מערכות מתוחכמות, מטוסים, פצצות ועוד ציוד כבד דוגמת צמ"כ ודומיו, היה קשה להגיע לנתונים אלה. עפ"י מסמכים של מחלקת המחקר של הקונגרס האמריקאי, שווי הסיוע הצבאי של ארה"ב לישראל מאז 2023 הגיע ל-20.1 מיליארד דולר, מסכום זה מערכות טילי הגנה בהיקף של 6.7 מיליארד דולר ועוד ציוד צבאי בהיקף של 13.4 מיליארד דולר.

מאז קום המדינה האמריקאים הזרימו לישראל סיוע של 175 מיליארד דולר במחירים שוטפים, מהם 28.7 מיליארד דולר בין 2021-2025. הנשיא טראמפ אמר בנאומו בכנסת: "אישרתי הוצאה של מיליארדי דולרים להגנת ישראל, כידוע לכם. ואחרי שנים של הבטחות מצד נשיאים אמריקאים רבים אחרים, אתם יודעים שהם המשיכו להבטיח, אף פעם לא הבנתי את זה עד שהגעתי לשם. הופעל לחץ רב על הנשיאים האלה. גם עליי הופעל, אבל לא נכנעתי".

איום שלישי, בסיוע אמריקאי, הוסר.

טראמפ נוחת בישראל. "לחצו עליי, אבל לא נכנעתי"/מערכת וואלה, מערכת וואלה

4

הסיכון הישראלי בשווקים הפיננסיים ירד בסוף השבוע שחלף אל מתחת למה שהיה לפני מלחמת "חרבות ברזל" הארורה, אך טרם חזר לרמה שלפני משבר הרפורמה המשפטית. וההפגנות נגד הממשלה. הסיכון לכל מדינה בתחום גיוס האג"ח נמדד באמצעות CDS, credit default swap, שהוא המחיר בשווקים הבינלאומיים שכל מחזיק אג"ח צריך לשלם למבטח, שנוטל הסיכון על עצמו במקרה שמנפיק האג"ח לא יעמוד בתשלום. כלומר, מי שרוכש אג"ח עושה ביטוח לכספו בכדי להבטיח כי לא תהיה חדלות פירעון, וכי מבחינתו תשלום קרן האג"ח והריבית ישולמו לו - ע"י המנפיק או ע"י המבטח.

תבערת הסיכון הישראלי החלה לעלות סמוך לכינון הממשלה הנוכחית, עוד בסוף דצמבר 2022 ואף שבועות קודם לכן, לאחר שהיה ברור כי בנימין נתניהו יקים את הממשלה השישית שלו. הסיכון הישראלי הגיע ל-78 נקודות באמצע ספטמבר 2023, טיפס ל-86 ב-1 באוקטובר 2023, זינק ל-157 נקודות ב-8 באוקטובר 2023 והגיע לשיא של קרוב ל-191 נקודות כשנה לאחר הטבח, ב-13 באוקטובר 2024.

והנה זה פלא, הנובע מחוסנו של המשק הישראלי: ב-5 באוקטובר 2025, עוד לפני הכרזת הפסקת האש, נפלה פרמיית הסיכון לכ-104.2 נקודות בלבד.

איום רביעי כמעט הוסר.

מסכים ירוקים בבורסה לניירות ערך/ראובן קסטרו

5

עכשיו, עם הפסקת האש והמטרייה בינלאומית בראשותה של ארה"ב, הסיכון הישראלי יצנח עוד מטה. מכאן קצרה הדרך לעלייה בתחזית דירוג האשראי, שהאמת היא שבמצבה של ישראל חשיבותו של דירוג האשראי כבר לא כל כך גדולה

האמת היא שהמשק הישראלי אינו זקוק ממש לגיוס הון בחו"ל. טוב שיש אפיקי גיוס לשעת חירום, אבל בסופו של דבר המשק הישראלי מעניק אשראי נטו לעולם בשל הצלחות סקטור ההייטק, השירותים והתעשייה. ברבע השלישי של שנת 2023, לפני המלחמה, העולם היה חייב לישראל סכום נטו של 240 מיליארד דולר. עברו שבעה רבעונים, וחובות העולם לישראל עלו ב-72 מיליארד דולר והגיעו ל-312 מיליארד דולר. לא פלא שהסיכון הישראלי יורד.

עכשיו, עם הפסקת האש והמטרייה בינלאומית בראשותה של ארה"ב, הסיכון הישראלי יצנח עוד מטה. מכאן קצרה הדרך לעלייה בתחזית דירוג האשראי. האמת היא שבמצבה של ישראל חשיבותו של דירוג האשראי כבר לא כל כך גדולה, אך זה טוב לכותרות ולהפחדת הציבור.

הנה כי כן, האיום החמישי מעל ישראל הוסר.

6

עשרות אלפי מילואימניקים יחזרו לחיק משפחתם, השימוש בתחמושת כבדה יפחת, יירוט הטילים יפחת, הוצאות המזון וכלכלה ותשלום עבור ימי מילואים של הצבא יירדו פלאים. יש לבצע מיד את השינוי ולקבל החלטה חדשה המפחיתה את התוספת התקציבית שזה עתה הוחלט עליה, ובמקביל לבטל תקצ

הממשלה אישרה בסוף ספטמבר השנה תוספת תקציב לשנת 2025 של כ-30.8 מיליארד שקל, בעיקר למימון הוצאות ביטחוניות בעקבות מבצעים צבאיים והלחימה בעזה. תוספת התקציב כוללת העלאת מסגרת ההוצאה הכוללת של הממשלה. כמו כן הוחלט על הגדלת תקרת הגירעון השנה מ-4.9% ל-5.2% מהתמ"ג. המימון לתוספת יגיע בין השאר מקיצוצים בהסכמים קואליציוניים. אשרי המאמין, אני לא.

עוד הוחלט על הפחתה רוחבית בתקציבי משרדי ממשלה החל משנת 2026 בשיעור 3.35% - כלומר, פגיעה באלה ששירתו והקריבו את חייהם או את הקריירה עבור הניצחון - וקיצוצים בהטבות מס, בין השאר לגיבורי ישראל שלחמו והקריבו חייהם גופם ונפשם. הסקטור החרדי, שאינו עמל וזוכה להטבות בארנונה, דיור, סבסוד לימודי תורה ואף מזון, שוב אינו נפגע.

עכשיו, כאשר המלחמה נפסקה, אפשר לשנות ההחלטה של התוספת התקציבית. חייבים להתמקד בעיקר בתוספת הקצבות למשפחות שכולות ולנפגעי פעולות איבה. רק הטיפול הנפשי לאורך שנים יצריך סכומי עתק, שלא לדבר על השיקום הפיזי. תקציב משרד הבטחון לשנה השוטפת אמור לקפוץ עפ"י החלטת הממשלה מ-109.8 מיליארד שקל ל-135.7 מיליארד שקל; הקצבות לביטוח הלאומי מ-61 מיליארד שקל ל-63.9 מיליארד שקל; תקציב הוצאות ביטחוניות שונות יגדל מ-19.9 מיליארד שקל ל-26.1 מיליארד שקל. אולי למוסד ולשב"כ זה טוב, אבל הרע מכל, תשלום ריבית ועמלות, יעלה מ-56.2 מיליארד שקל ל-57.9 מיליארד שקל. אפשר אחרת: יש לתקן מיד תוספות התקציב האמורות ולהתאימם לתנאים החדשים בשטח של הפסקת האש.

עשרות אלפי מילואימניקים יחזרו לחיק משפחתם, השימוש בתחמושת כבדה יפחת, יירוט הטילים יפחת, הוצאות המזון וכלכלה ותשלום עבור ימי מילואים של הצבא ירדו פלאים. יש לבצע מיד את השינוי ולקבל החלטה חדשה המפחיתה התוספת התקציבית שזה עתה הוחלט עליה, ובמקביל לבטל תקציבים קואליציוניים והטבות לחרדים שלא השתתפו במאמץ המלחמתי.

מחלקת המחקר של בנק ישראל בנתה תחזית לשנת 2026 על בסיס ההנחה שהמלחמה תימשך עד סוף הרבע הראשון של 2026. גם בהנחה זו התחזית הייתה לצמיחה של 4.7% בשנת 2026, ירידה בצריכה ציבורית של 1%, עלייה בצריכה הפרטית של 7%. עוד בתחזית: השקעה בנכסים קבועים - עלייה של 14%, יצוא - עלייה של 3.5%, יבוא - עלייה של 8.5%. בהנחה שהמלחמה תסתיים עד סוף הרבע הראשון של 2026, צפה בנק ישראל שהגירעון הממשלתי יירד בשנה הבאה ל-4.3%. עתה ברור שיירד עוד יותר. יחס החוב-תוצר יישאר לפי התחזית 71% - ברור עתה שהוא יירד, ואם יקצצו לחרדים ההטבות בגין אי השתתפות רובם במאמץ המלחמתי והמשקי, המצב יהיה אף טוב יותר.

הנה, גם האיום השישי, הפעם התקציבי, מוסר מעל המשק הישראלי.

חייבים להתמקד בתוספת הקצבות למשפחות שכולות ולנפגעי פעולות איבה. שר האוצר סמוטריץ'/פלאש 90, יונתן זינדל

7

חידוש התחרות והחזרה לחיי שגרה ככל האפשר כוללים ירידה אפשרית במחירי הטיסות לחו"ל ועלייה ביבוא, אולי ממדינות שיחתמו עמנו הסכמי שלום, כפי שהיה עם האמירויות; יציאה אדירה לנופש וטיולים של ישראלים לחו"ל; פעולות של ממש נגד היבואנים שמעלים מחירים ללא הצדקה; פעולות נגד הקמעונאים שאינם מסמנים מחירים במקרים רבים; ייסוף השקל מול הדולר ומול היורו; ירידה במחירי הסחורות, כולל במחירי הנפט, שצופים שיהיה בעודף בעולם של 4 מיליון חביות בשנה הבאה - כל אלה יביאו לירידה בשיעור האינפלציה. ייתכן שבשורה זו תגיע גם לאוניהם של חברי הועדה המוניטרית בבנק ישראל, שיפסיקו את ניתוקם מהעם ויפחיתו את הריבית ואת העול על הציבור הרחב, החברות והממשלה.

עוד לפני הפסקת המלחמה צפה בנק ישראל כי האינפלציה תרד בשנה הבאה, ברבע האחרון של 2026 לעומת הרבע האחרון השנה, בשיעור של 2.2% לעומת 3% השנה, בהתאמה.

הנה כי כן, גם האיום השביעי, האינפלציה, מוסר מעל המשק הישראלי.

חיילי צה"ל ברצועת עזה. יש לפצות את כולם/דובר צה"ל

8

ואין אפשרות לסיים את המאמר מבלי להוקיר הלוחמים ובני משפחותיהם, נשות המילואימניקים, האימהות, הבנים, ההורים, הפצועים פיזית, הפגועים נפשית, משפחות שטרם קיבלו גופות בניהן ובתן. אנו חייבים להשתחוות לגיבורים. מדינת ישראל אינה משופעת בתקציבים, אך יש לפצות כולם ומיד, כמה שיותר קרוב לאירוע. הנה כי כן, כל פצוע, פיזית או נפשית; כל פגוע וכל חטוף; כל משפחתה שסבלה מהטרור של החמאס יהיה זקוק וזכאי לפיסת קרקע, ללא מכרזים, ללא הגבלה, סמוך לכל הישובים בישראל. שייבנו חיים חדשים בישראל, שיקימו תאים משפחתיים, שישרישו משפחות לדורות הבאים. במקביל, ההטבות בדיור לחרדים, שלא שירתו ואינם משרתים בצבא ההגנה לישראל או בכל ארגון דומה, חייבות להתבטל מיד.

האיום השמיני, של חלוקה לא שווה בחברה הישראלית, טרם הוסר, והוא זועק לשמיים יותר מתמיד.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully