אחרי הפרסום בוואלה: שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פרסם היום (חמישי) להערות הציבור תוכנית להרחבת מכסות ייבוא הגבינות בישראל בכ‑70%. במסגרת המהלך, המכסה הפטורה לייבוא תגדל מ‑11,500 טון לשנה ל‑19,500 טון, ותיכנס לתוקף בינואר 2026 למשך שנתיים, עם אפשרות להארכה על ידי השר.
לפי נתונים של משרד האוצר, שפורסמו מוקדם יותר השבוע בוואלה, מחיר הגבינות בישראל גבוה ב‑50% מהממוצע באירופה, ובמקרה של הגבינות הקשות - אף כפול מהממוצע במדינות ה-OECD. ההרחבה נועדה להגביר את התחרות בשוק וליצור לחץ על המחלבות המקומיות להוריד מחירים, עם כניסת הגבינות המיובאות.
הצו החדש יתקיים במקביל לרפורמה רחבה במשק החלב שמקדם משרד האוצר, שמטרתה להביא לירידה במחירים של מוצרי חלב נוספים, כולל גבינות רכות וחלב ניגר, תוך שמירה על ייצור מקומי והגנה לרפתנים. הרפורמה כוללת גם השקעות ממשלתיות ברפתות ובמחלבות הקטנות והבינוניות.
באוצר מדגישים כי מדובר בצעד מדוד, המבוסס על מכסות מוגדרות, שמטרתו לאפשר תחרות בשוק תוך שמירה על יציבות הייצור המקומי ולאפשר למחלבות להמשיך לפעול. לפי האוצר, השוק הישראלי מאופיין בריכוזיות גבוהה ובחסמי תחרות, מה שגורם למחירים גבוהים ולמבחר מצומצם עבור הצרכן הישראלי.
ההודעה של סמוטריץ' מגיעה לאחר שמוקדם יותר השבוע פרסמנו בוואלה את השוואת המחירים שנערה באוצר, שנעשתה באמצעות השוואות מחירים באונליין בין רשתות השיווק השונות ובין המוצרים השונים, אל מול רשתות מובילות באירופה, עולה שמחירי מוצרי החלב בישראל גבוהים בכ-48% מהממוצע במדינות ה-OECD. בגבינות קשות הפער עצום של כ-108% לעומת מדינות הארגון. חלב ניגר בישראל יקר בכ-62%, חלב עמיד בכ-30%, והחלב הגולמי בישראל יקר ב-25% לעומת האיחוד האירופי.
הרפורמה בחלב, שמופיעה בחוק, והקפיצה את הרפתנים, מועצת החלב והמחלבות, שמתנגדים לה בתוקף ופועלים לביטולה, כוללת ביטול התכנון הממשלתי בענף החלב והסרת המכסים על יבוא. בנוסף, היא כוללת הורדה מידית של מחיר המטרה ב-15%, וסגירת רפתות קטנות ומיושנות לטובת הגדלת יעילות. באוצר מעריכים כי צעדים אלה יובילו להוזלת מחיר החלב ומוצריו בכ-30%.
מבחינת מחירי הגבינות השונות בישראל, ההשוואה לגבינות המיובאות הזולות חושפת פערים משמעותיים. בגבינה צהובה במשקל, עמק של תנובה נמכרת ב-5.20 שקלים ל-100 גרם, נעם של טרה ב-4.97 שקלים, וגלבוע של תנובה ב-4.90 שקלים, בעוד מותג פרטי מפולין, המיובא במכסה, נמכר ב-3.1 שקלים ל-100 גרם. הפערים ברורים: עמק יקרה בכ-73% מהמותג המיובא, נעם ב-66%, וגלבוע ב-63%.
גם בגבינה צהובה באריזות הפערים ניכרים. עמק 200 גרם של תנובה נמכרת ב-9.48 שקלים ל-100 גרם, נעם ב-9.95 שקלים, וגוש חלב ב-8.4 שקלים, בעוד מותג פרטי מפולין נמכר ב-3.4 שקלים. הפערים גבוהים במיוחד: עמק יקרה ב-179%, נעם ב-192%, וגוש חלב ב-147%.
