פחות משנה וחצי אחרי הזינוק החד שהחל מיד עם בחירתו של דונלד טראמפ בנובמבר 2024, שוק הקריפטו מחזיר כמעט את כל העליות. במקביל, טראמפ מעלה את שיעור המכס הגלובלי ל-15% למרות פסיקת בית המשפט העליון שמגבילה את סמכותו, וביטקוין? נשאר תקוע בטווח צר, כאילו כל הרעש הזה לא נוגע אליו.
מדד העונה לשם "TOTAL3", שמודד את שווי שוק הקריפטו ללא ביטקוין ואתריום, זינק ביותר מ-91% מיד לאחר הבחירות בארה"ב והגיע בדצמבר 2024 לשיא של 1.16 טריליון דולר. ערב הבחירות עמד המדד על כ-600 מיליארד דולר בלבד.
לרכישת מטבעות דיגיטליים. וואלה קריפטו >>
גם בינואר 2025, יומיים לפני השבעת טראמפ, נרשם ניסיון נוסף לפריצה כלפי מעלה עם טיפוס ל-1.13 טריליון דולר. באוקטובר 2025 כבר נקבע שיא חדש של כ-1.19 טריליון דולר, ואז הגיע השבר.
מאז אותה קריסה היסטורית באוקטובר, בה נמחקו חשבונות של יותר ממיליון סוחרים, בסכום אסטרונומי של יותר מ-19 מיליארד דולר, המבנה השורי נשבר.
נכון להיום, המדד TOTAL3 עומד על כ-713 מיליארד דולר בלבד, רמה דומה לזו שנרשמה ימים ספורים אחרי הבחירות. במילים פשוטות, כמעט כל הראלי של תקופת הבחירות התאדה.
ביטקוין ואתריום לא חסינים
ביטקוין איבד יותר מ-50% מהשיא לשפל במהלך המפולת, ירד לאזור 60 אלף דולר וכעת נסחר סביב 68 אלף דולר. אתריום התרסק בכ-60% מהשיא שנקבע באוגוסט 2025 שהיה קרוב ל-5,000 דולר.
גם הסנטימנט בשפל. מדד הפחד והחמדנות של CoinMarketCap עומד על 14 נקודות בלבד, רמת "פחד קיצוני". בתחילת החודש הוא אף ירד ל-5, הנתון הנמוך ביותר שתועד במדד.
ברקע, מתנהל גם עימות משפטי וכלכלי בוושינגטון, שמוסיף עוד שכבת אי ודאות. בית המשפט העליון קבע כי חלק מהמכסים שהוטלו מכוח חוק IEEPA אינם עומדים במסגרת הסמכות שניתנה לנשיא, ובכך הציב סימן שאלה מעל מדיניות הסחר של הבית הלבן, בפשטות, זה חוק שמאפשר לנשיא ארה"ב להפעיל סמכויות כלכליות חריגות בזמן "איום חירום לאומי" שמקורו מחוץ לארה"ב.
למרות הפסיקה, טראמפ הודיע על העלאה מיידית של המכס הגלובלי ל-15%, בנוסף למכסים הקיימים שלטענתו תקפים, ובשוק כבר מדברים על אפשרות להחזר של עד 150 מיליארד דולר בגין גבייה שלא כדין.
באופן מסורתי, צעדים כאלה היו מטלטלים נכסי סיכון, אך הפעם התגובה הייתה מתונה יחסית. במקביל, נתוני המאקרו ממשיכים ללחוץ. מדד ה-PCE טיפס ל-3%, הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף 2023, והצמיחה ברבעון הרביעי של 2025 הסתכמה ב-1.4% בלבד לעומת צפי של 3%. התמחור בשוק משקף כעת סיכוי זעום של כ-4% להורדת ריבית כבר במרץ. המשמעות ברורה, ריבית גבוהה לאורך זמן היא סביבה מאתגרת במיוחד עבור נכסים תנודתיים כמו קריפטו.
מחסום ה-70 אלף
מבחינה טכנית, ביטקוין נסחר בטווח ברור. אזור 65 אלף דולר מתפקד כביקוש מובהק, סביב 70 אלף דולר יושב היצע כבד. פריצה מתחת ל-65 אלף או מעל 70 אלף עשויה להכריע את הכיוון הבא. אנליסטים מציינים כי המגמה הכללית עדיין יורדת, והמוכרים עדיין בשליטה.
השאלה הגדולה היא האם האדישות היחסית של ביטקוין להעלאת המכסים ולפסיקת העליון משקפת בגרות או עייפות. ייתכן שהשוק כבר תימחר את הסיכונים הפוליטיים והמאקרו כלכליים. ייתכן גם שפשוט נגמר הדלק.
כך או כך, אחרי שמחק כמעט לחלוטין את ראלי הבחירות, שוק הקריפטו בכלל וביטקוין בפרט עומד שוב בנקודת מבחן היסטורית, ממנה, הצליח עד כה להתאושש ולהגיע לגבהים חדשים, למרות הסקפטיות הגוברת בתקופה של ירידות מחירים.
