ישראל איבדה את ארצות הברית. אנחנו פשוט עדיין לא יודעים את זה. כדי להבין זאת צריך לנתח את המהלכים הכלכליים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, והשפעתם על עתידה הכלכלי של ארצות הברית. בחינה של התקציבים והחוקים המוצעים על ידי ממשל טראמפ מגלה, כפי שנכתב כאן בעבר, שמדובר בתוכנית להעברת הכנסה ממעמד הפועלים והמעמד הנמוך למעמד המיליארדרים בארה"ב.
תוכנית המס של טראמפ מ-2017 הגדילה את החוב הלאומי של ארצות הברית ב-1.5 טריליון דולר במסים שלא שולמו. התוכנית החדשה של טראמפ צפויה להגדיל את החוב הלאומי ב-5 טריליון דולר בעשור הקרוב - חוב שיגדל בגלל מסים שלא ישולמו וריביות שכן ישולמו.
כרגע החוב האמריקאי עומד על 36.2 טריליון דולר, ועלויות הריבית השנתיות יהיו גדולות יותר מכל סעיף אחר בתקציב האמריקאי למשך עשורים (לפי הערכות ב-2025 ארה"ב תשלם כ-950 מיליארד דולר בריבית על החוב כשתקציב הביטחון האמריקאי עומד על כ-830 מיליארד דולר). לפי החישובים, החוב האמריקאי שווה ערך ל-122% מהתמ"ג השנתי שלה המדינה. זה שיא היסטורי שמראה שהחוב של ארצות הברית גדול יותר מאשר כל מה שהיא מייצרת בשנה.
את החשבון ישלמו האזרחים האמריקאים - בהווה ובעיקר בעתיד. לפי חישובים של וועדת התקציב של הקונגרס כ-13 מיליון אמריקאים יאבדו את ביטוח הבריאות שלהם ומיליונים רבים יאבדו את מעט הרווחה שהם מקבלים מהמדינה. בעשור הקרוב, יותר מטריליון דולר יקוצצו מתוכניות הביטוח הרפואי והתזונה לאמריקאים חסרי אמצעים ( Supplemental Nutrition Assistance Program) - וילכו למימון תוכנית הקיצוץ במסים לכל מי שמרוויח מעל 500 אלף דולר בשנה.
שוב, החוב לא גדל בשביל להשקיע במערך אנרגיה גרעינית, שתאפשר שימוש נרחב בטכנולוגיות AI שיעזרו לכלכלה האמריקאית לטווח הארוך - למשל. גם לא ישקיעו יותר כסף בבריאות האוכלוסייה, מה שיהפוך אותה לבריאה יותר ו"יעילה" יותר כלכלית לטווח הארוך. החוב גם לא נוצר בשביל להשקיע באנרגיות חלופיות או סבסוד חברות אנרגיה נקיות - ההפך, ממשל טראמפ ביטל כל השקעה ממשלתית באנרגיה נקייה.
במקביל, ארה"ב של טראמפ מתנתקת משותפות המסחר הקרובות ביותר שלה ומחלישה, אקטיבית, את הדולר. הקיצוץ במסים יגדיל את החוב האמריקאי ב-4 טריליון דולר לפחות כאשר אנחנו במצב של אובדן אמון מוחלט של מדינות העולם במערכת הכלכלית האמריקאית. פעם, הרי, מדינות העולם היו בטוחות ביכולת של ארה"ב להחזיר את החוב - מה שהפך את ארצות הברית לכוח הכלכלי שהיא.
כיום, מודי'ס הורידו את דירוג האשראי של ארה"ב בפעם הראשונה ב-108 שנה והדולר נחלש מדי חודש. כך שהחוב האמריקאי לא נראה כמו הימור מושכל במיוחד עבור רוכשי האג"ח האמריקאי - מה שיוריד את הפעילות הכלכלית שארה"ב במרכזה.
שיהיה ברור, מצביעי טראמפ הולכים לסבול מאוד מהתקציב והתוכניות הכלכליות של ממשלו, אבל בתקשורת הימנית-טראמפיסטית הצליחו לשכנע אותם עם שקרים שמי שיסבול מזה הם "מהגרים לא חוקיים" (אכן מבטלים את כל ההטבות שמקבלים אנשים שהגיעו לארה"ב בצורה חוקית) ו"מלכות רווחה" שלא מגיעות להן כל ההטבות (שזה סיפור גזעני ומומצא על אמהות חד אימהות שחורות שחיות על כספי רווחה ומגדלות מלא ילדים בשביל ההטבות).
המשמעויות של הנתונים האלה הן הרסניות לנו כאן בישראל.
דור העתיד של האמריקאים יצטרך להתמודד עם החוב העצום והבעיות שטראמפ משאיר להם (כולל החרפת משבר האקלים והעברת שטחים ציבוריים לידי חברות נפט ואנרגיה) ומאחר שבנימין נתניהו הפך את הסיוע האמריקאי לישראל מסוגיה עם הסכמה לאומית רחבה לסוגיה פוליטית לחלוטין, דור העתיד שלנו בישראל כנראה יסבול מאוד מכל פתרון מוצע לבעיות הכלכליות של ארצות הברית.
לפי הסקרים רוב הצעירים הדמוקרטים כבר לא מאמינים בכך שקיומה של ישראל - שמתנגדת להסכמי שלום ונורמליזציה - הוא באינטרס האמריקאי. במקביל, אצל הרפובליקנים כל סיוע צריך להיות במסגרת "דיל" שממנו ארה"ב תרוויח - סטייל הסכם נשק בשווי 140 מיליארד דולר עם ערב הסעודית (שרוב-רובו לא יגיע לקופת הציבור האמריקאי אלא יישאר בידיים של חברות הנשק האמריקאיות הגדולות כמובן).
כמה קריטי הסיוע האמריקאי לעתידנו? רק תסתכלו על המספרים. ב-2016 ארה"ב של ברק אובמה חתמה על הסכם בשווי 3.8 מיליארד דולר (כ-14 מיליארד שקל) של סיוע צבאי אמריקאי למערכת הביטחון הישראלית. זה לבד שווה ערך לכ-10% מתקציב הביטחון של ישראל מדי שנה.
ב-7 באוקטובר 2023, אושרה תוכנית סיוע נוספת של 17.9 מיליארד דולר לישראל (כ-65 מיליארד שקל). מאז כ-5 מיליארד דולר הושקעו בפעולות של צבא ארצות הברית באזור שלנו - כולל סיוע בהתקפות האיראניות עלינו.
המלחמה שלנו עלתה לארה"ב מיליארדים רבים. כש-5.7 מיליארד דולר הלכו למערך ההגנה האווירי שלנו (כולל כיפת ברזל וקלע דוד) ו-4.4 מיליארד דולר בהעברת מלאי תחמושת ונשק לצבא. כל הנתונים לקוחים מעבודה מחקרית שעשו באוניברסיטת בראון ובמכון "ווטסון ליחסים בינלאומיים".
ההוצאות הללו, אגב, לא לוקחות בחשבון את הסיוע של הצבא האמריקאי בכל מה שקשור למודיעין, שיתופי פעולה צבאיים ושיתוף מידע ומדע - עניינים לא פחות קריטיים לעתידה של ישראל כמדינה בעלת צבא מתקדם. וכל הסכומים הנ"ל לא כוללים בחשבון כל סיוע כלכלי אחר שהגיע לישראל מכיסי משלמי המסים האמריקאים - שנאמד בעשרות מיליארדי דולרים מאז 1948.
כאמור, מי שיצטרך להתמודד עם החוב העצום של ארצות הברית הם דורות העתיד של האמריקאים.
הם יצטרכו לשלם יותר מסים, הם יהיו חייבים לקצץ בהטבות המועטות שהם מקבלים והם יצטרכו לבטל כל תמיכה במדינות זרות שאין עליה הסכמה רחבה בקונגרס. זה יותיר אותנו, את דור העתיד של ישראל, בלי תמיכה כלכלית וצבאית אוטומטית מארצות הברית.
רבים מהדמוקרטים יתנגדו באופן עקרוני לכך והרפובליקנים, כאמור, ישאלו מה הם מרוויחים מזה.
זה מה שקורה כשבשלטון שלנו יושבים אנשים שרוצים כאן רודנות דתית ומוכנים להקריב את מערכת היחסים שלנו עם העולם כולו בשביל להשיג אותה. ככה נראה העתיד שלנו כשמנהל את המדינה נאשם בשחיתות שלשכתו נגועה באינטרסים קטארים. ככה נראה אובדן כל יתרון אסטרטגי שהיה לנו. ככה נראה הסוף של מדינת ישראל כמדינה חזקה.