הבהלה לזהב בשווקים העולמיים הגיעה הבוקר (שני) לשיא חדש ומסחרר, כאשר מחיר האונקיה חצה לראשונה בהיסטוריה את רף ה-5,000 דולר. הראלי ההיסטורי נמשך, בעוד המשקיעים נוהרים לנכס המקלט הבא על רקע חוסר ודאות גיאופוליטי גובר. מחיר הזהב טיפס ב-1.5% לרמה של 5,058.09 דולר לאונקיה, זאת לאחר שמוקדם יותר הבוקר כבר נגע בשיא כל הזמנים של 5,092.71 דולר.
הזינוק הנוכחי מגיע לאחר שנת 2025 יוצאת דופן, במהלכה זינקה המתכת ב-64% - העלייה השנתית הגדולה ביותר שנרשמה מאז 1979. המנועים המרכזיים מאחורי הריצה לזהב הם שילוב של מדיניות הקלה מוניטרית בארה"ב, הזרמות שיא לתעודות סל ורכישות מאסיביות של בנקים מרכזיים, ובראשם סין, שהשלימה בדצמבר את חודש הרכישות ה-14 ברציפות שלה. מתחילת השנה הנוכחית בלבד, טיפס מחיר הזהב ביותר מ-17%.
הזרז העיקרי לטלטלה האחרונה הוא משבר אמון עמוק בממשל האמריקאי ובנכסים הנקובים בדולר. משבר זה הוצת בעקבות קבלת החלטות תנודתית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשבוע האחרון. בין היתר, טראמפ נסוג בפתאומיות מאיומי מכסים על אירופה שנועדו להוות מנוף לחץ להשתלטות על גרינלנד, ובהמשך הצהיר כי יטיל מכס של 100% על קנדה אם תממש הסכם סחר עם סין. איומים נוספים הופנו כלפי צרפת, עם מכסים של 200% על יינות ושמפניות, במטרה ללחוץ על הנשיא מקרון להצטרף ליוזמת "מועצת השלום" - גוף שמעורר חשש כי יערער את מעמד האו"ם.
במקביל לדרמה המדינית, היחלשות הדולר מול הין היפני הופכת את הזהב לאטרקטיבי ונגיש יותר למשקיעים במטבעות זרים.
בשוק מעריכים כי המגמה רחוקה מסיום: פיליפ ניומן מ-Metals Focus צופה כי המחירים יגיעו לשיא של כ-5,500 דולר בהמשך השנה, בעוד אנליסטים אחרים מכוונים לרמה של 6,000 דולר תחת רקע המתיחות העולמית הגוברת.
הטירוף בשווקים לא נעצר בזהב וסחף איתו את כל מגזר המתכות היקרות. מחיר הכסף זינק ב-3.8% ל-106.8 דולר, לאחר שביום שישי האחרון חצה לראשונה את רף ה-100 דולר, המשך ישיר לזינוק של 147% שרשם בשנה שעברה. גם הפלטינה והפלדיום רשמו עליות חדות ונגעו בשיאים חדשים, כאשר הפלטינה נסחרת סביב 2,800 דולר לאונקיה והפלדיום בשיא של יותר משלוש שנים.
